Svađa na Odboru za privredu oko uvoza srpskih proizvoda

Palj Ljekaj
Izvor: Kosovo Online

Tokom predstavljanja izveštaja ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rožete Hajdari pred Odborom za privredu došlo je do sukoba poslanika pozicije i opozicije oko uvoza robe iz Srbije.

Kako izveštava TV21, tokom rasprave nacrta Zakona o spoljnoj trgovini, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je optužio vladajuće stranke da “cveta” uvoz proizvoda iz Srbije na Kosovo.

Na to je reagovao poslanik Samoopredeljenja Driton Hiseni. On je optužio Ljekaja da dezinformiše javnost jer je i sam prethodno izjavio da je uvoz iz Srbije pod vladom Aljina Kurtija sa 25 posto spao na svega šest odsto.

Poslanik Demokratske partije Kosova, Ferat Šalja je postavio pitanje ministarki Hajdariju kako je rađena Strategija razvoja i ko je bio stručnjak koji je za ovaj projekat dobijao 1.000 evra dnevno.

Ministarska Hajdari je odgovorila da se ne seća imena tog stručnjaka, ali je objasnila da se nacrtom Zakona o spoljnoj trgovini definišu opšti principi i pravila za uvoz, izvoz i za obavlјanje spolјnotrgovinske razmene, dodajući da ima statistički uticaj na pobolјšanje trgovinskog bilansa koji je ranije, u period od tri godine bio 1 od 10, a danas je 1 od 6.

Ona je dodala da postoje poteškoće sa Ceftom, ali i ravnopravnim predstavljanjem Kosova.