Svaki dogovor je dobar, ali izvesne su nove provokacije ka Srbima

Euronjuz, Garić, Drecun
Izvor: Print Screen

Narodni poslanik i predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za Euronjuz da je saglasan sa činjenicom da je takoreći u minut do 12 postignut dogovor u Briselu, dodajući da je odluka Prištine i Kurtija oko registarskih tablica politički manevar i način da se postignu neki drugi ciljevi. U istoj emisiji odgovorni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić rekao je da su Srbi na Kosovu bili svesni svih rizika i da su realne nove provokacije Kurtija.

Milovan Drecun ističe da s obzirom na to da je situacija bila takva da je pretila eskalacija do nivoa upotrebe nasilja od strane prištinskih institucija prema srpskom narodu, naravno da je svaki dogovor koji onemogućava takvu eskalaciju izuzetno dobar, jer se čuva mir.

"Našem narodu na KiM je najpotrebniji mir i državi Srbiji kako bi mogla da se bori za svoje interese na KiM", kaže Drecun.

Međutim, Drecun ne vidi da je postignuti dogovor krajnja instanca u pregovorima između Beograda i Prištine, ali jeste, smatra, važna podloga za nastavak daljih razgovora.

"Ovo je, rekao bih, jedno privremeno rešenje jer nije postignut trajni dogovor vezano za registarske tablice, ali je dobro što će sada postojati jedan period kada će moći da se razgovara i da se traga za rešenjem. Da vas podsetim, u aprilu mesecu je prestao mandat onoj radnoj grupi koja je bila formirana od strane Prištne i Beograda, da predloži neko rešenje za tablice. Međutim, nije predloženo. Kada je istekao mandat, naša strana je tražila da se on produži, Priština je to odbila. Već tada nam je bilo jasno da Priština želi da iskoristi problem koji je sama izazvala jednostranom odlukom da to upotrebi za realizaciju nekih drugih ciljeva", objašnjava Drecun.

Drecun napominje da je Priština vršila pritisak koji je bio usmeren ka Beogradu kako bi Srbija promenila agendu razgovora u Briselu.
 
"Ja sam i tada govorio, Priština taj pritisak koji vrši stalnim izazivanjem problema na severu Kosova je zapravo usmeren na to da Beograd prihvati da se promeni agenda razgovora u Briselu. Tačnije, da se umesto ovih razgovora do sada, pređe na razgovor o takozvanom međusobnom priznanju", naveo je Drecun.

Miloš Garić odgovorni urednik portala Kosovo onlajn kaže da su Srbi na Kosovu bili svesni svih rizika sa kojima su mogli da se suoče, ali da su bili odlučni i hrabri.

"Jeste bila velika opasnost i izuzetno ozbiljna mogućnost da dođe do incidenata, jer smo videli da je Kurti bio toliko odlučan da ide do kraja sa tim kažnjavanjem Srba. Sa druge strane, Srbi su bili potpuno odlučni i spremni da ne odustanu. Srbi su bili svesni da im je bezbednost ugrožena, ali su bili spremni da se suprostave i pokažu da ne pristaju na ugnjetavanje", kaže Garić.

Garić dodaje, da je postignut dogovor važan, ali naglašava da su Srbi na severu Kosova bili spremni na sve. 

"Na kraju, Srbi su bili spremni da vide do kakvog će sve ishoda da dođe. Bliža im je bila opcija da se nešto dogodi, a ne da se stalno pomera. Svakako, važno je da se došlo do mirnog ishoda", smatra Garić.

Drecun dodaje da formiranje ZSO i dalje treba da bude ključno pitanje i ono pored pitanja tablica, smatra, treba da bude jedan od uslova da se Srbi vrate u institucije, jer bez njih na Zapadu ne može da se govori o multietičnosti na Kosovu.

"S naše strane, da bi se došlo do kompromisa, rečeno je da nećemo izdavati nove tablice ali ostalo je 90-ak novih tablica, KM tablica. S obzirom da je svega par desetina automobila prodato proteklih godina, novonabavljanih i registrovanih, to će biti dovoljno. Sve ovo uključuje da će Priština odustati od realilzacije ovh kaznenih mera i to se postiglo. Sada treba da se radi na postizanju konačnog rešenja za tablice. Ali pre toga mora da se formira ZSO. Ključni problem je sada izlazak srpskih predstavnika iz privremenih institucija samouprave. To je jako opterećujuće i za Prištinu i za njene zapadne mentore. Treba da obezbede njihov povratak. On može da se desi samo ako se reši pitanje tablica. Ono je sada privremeno sada rešeno. Odustali su od primene tih mera, ali nisu povukli tu jednostranu odluku. I pored toga, ponavljam, da se formira ZSO. Oba uslova treba da se reše da bi se Srbi vratili u institucije. Bez njih praktično nema multietničnosti na KiM. Ako se to ne desi, o kakvom napretku i demokratizaciji ovi za zapadu onda mogu da govore", objašnjava Drecun.

Drecun veruje da je odluka Prištine i Kurtija oko registarskih tablica politički manevar i način da se postignu neki drugi ciljevi.

"Kažete da su tablice dogovorene u poslednjem trenutku. Mislim da je to proračunati politički manevar Aljbina Kurtija u dogovoru sa nekim zapadnim državama. To isto je bilo predloženo dan pre toga. On je do poslednjeg trenutka igrao na tu kartu. On hoće iskoristi pitanje registarskih tablica da se pređe na razgovor o konačom sporazumu na osnovu franusko-nemačkog predloga. On je zato odugovlačio", kaže Drecun.

Drecun smatra da je Srbija spremna na sve vrste razgovora što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, ali to ne znači da je spremna da prizna nezavisnost Kosova.

Garić pak smatra da Kurti sada želi da stavi u drugi plan pitanje tablica, i da, kako kaže, isturi nemačko-francuski predlog. Veruje da se provokacije na Kosovu usmerene ka Srbima svakako neće stišati ili nestati i dodaje da nezavisno od toga što je albanska javnost na određen način podeljena po pitanju poslednjeg dogovora, veruje da Kurti ima čvrstu poziciju u Prištini.

"Podeljena je situacija u Prištini. Članovi i simpatizeri Samoopredeljenja pokušavaju da opravdaju potez Kurtija. Govore ono što i sam Kurti priča, a to je da njega faktički tablice ne zanimaju. Da on ima cilj da se u daljem dijalogu razgovara u okviru nemačko-francuskog predloga i da je to ono na čemu je on insistirao u razgovoru sa Boreljom pre dva tri dana.  Naravno, on tu pokušava da sakrije taktički poraz koji je doživeo, jer je insistirao na tablicama. Morao je da se povuče, terao je do određene granice. Amerikanci su objasnili koja je adresa za ključne odluke. Najveći deo opozicije kritikuje Kurtija jer je ugrozio odnose sa Vašingtonom. Međutim, on ima jaku poziciju i čini se da će ostati tu gde jeste. Mnogo važnije je da vidimo šta može da očekuje srpska strana. Ne mogu da očekuju da će imati išta lakšu situaciju. Izvesne su nove provokacije Kurtija", smatra Garić.