Svečlja bez kazne za huligansko ponašanje 2013. godine – slučaj zastareo

Dželjaj Svečlja u akciji uništavanja Euleks vozila
Izvor: Zeri

Za tri dana, 27. juna, navršiće se sedam godina, pet meseci i 27 dana od kada su aktuelni ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj i drugi, optuženi za huligansko ponašanje i druga krivična dela, tokom protesta održanog 2013. godine.

To znači da se posle 10 godina od kada su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, predmet  završava bez epiloga, jer je nastupila apsolutna zastarelost, piše Reporteri.

"Zakletva za pravdu" je prvi put objavila optužnicu 10. avgusta 2021. nakon što su Svečlja i drugi pozvani na sud, kako bi se suočili sa optužbama koje se odnose na 2013. godinu.

Zaprećena kazna u ovom slučaju je novčana kazna od 200 do 10.000 evra, kao i kazna zatvora do pet godina.

Relativna zastarelost ovih dela nastupa nakon pet, a apsolutna zastarelost nakon 10 godina od izvršenja krivičnog dela.

"Zakletva za pravdu" je poslala zahtev za informacije Osnovnom sudu u Prištini u vezi sa razjašnjenjem istorije krivičnog postupka protiv ministra Svečlje i drugih optuženih, ali za sad sud nije uputio tražena pojašnjenja.

Više od sedam godina nakon podizanja optužnice, bez saslušanja

Prvo ročište protiv Svečlje i ostalih zakazano je 2.706 dana od dana kada su optuženi za huligansko ponašanje i druga krivična dela.

To ročište je odredio sudija Erol Gaši za 10. avgust 2021, tačno osam godina, jedan mesec i 18 dana nakon 23. juna 2013, ali se Svečlja nije pojavio, kao ni drugi optuženi.

Isto se desilo na sledećem rošištu 3. februara 2022,  kada je po drugi put propao proces protiv Svečlje i drugih, jer se nisu pojavili na sudu. Tada je sudija Gaši izdao naredbu za privođenje Svečlje, jer je utvrđeno da je uredno pozvan na ročište.

Svečlja se pojavio pred sudom, 400 dana nakon prvog neuspeha -  6. juna 2022, međutim ni to ročište nije održano, jer su izostali Molićaj i još petoro optuženih.

Nakon još neuspelih ročišta, predmeti protiv optuženih su razdvojeni.

Optužnica: Svečlja se vidi na fotografiji kako kamenicama napada državna vozila

Osnovno tužilaštvo u Prištini primilo je 27. juna 2013. godine krivičnu prijavu Kosovske policije protiv osumnjičenih Dardana Molićaja, Dželjalja Svečlje, Arsima Makastene, Bekima Škadre i drugih za krivično dela napad na službeno lice, uništenje ili oštećenje imovine, a zatim i za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i nanošenje lakih telesnih povreda.

Na osnovu te krivične prijave, Tužilaštvo je 14. marta 2014. godine podiglo optužnicu protiv Svečlje, Molićaja i drugih, a oni se pojedinačno terete za krivično delo u masi koja čini krivična dela i huliganstvo.

U optužnici se navodi da su oni 27. juna 2013, u Ulici Majke Tereze, tokom protesta, nasilničkim i huliganskim radnjama, bacali kamenje, farbu, staklene kugle, flaše, pirotehnička sredstva, pri čemu su usled ovih radnji povređeni policajci, a oštetili su i službene policijske uniforme i opremu, dva automobila tipa "micubiši pajero” i "tuareg", u vlasništvu Vlade Kosova kao i još dva automobila tipa "Golf V" u vlasništvu Kosovske policije.

U obrazloženju optužnice se, između ostalog, navodi da se na dostavljenim fotografijama vidi Dželjalj Svečlja kako kamenuje vozila Vlade Kosova.