Tahiri: Ideja o ZSO nastala u Ahtisarijevom planu

Edita Tahiri
Izvor: Ekonomia Online

Bivši glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri istakla je da je ideja o Zajednici srpskih opština predstavljena još u Ahtisarejevom planu i da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da na Kosovu mogu da postoje zajednice opština, prenosi Ljajmi.

"Zajednica nije rođena u Briselu ni 2013. ni 2015. godine, već je rođena u Beču i nalazi se u Ahtisarijevom planu. Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da na Kosovu mogu da postoji više zajednica opština", istakla je Tahiri.

Kako je dodala, pitanje ZSO je sada u rukama premijera Aljbina Kurtika, jer je on došao na vlast suprotstavljajući se tome.

Tahiri je naglasila da su kosovska predsednica Vjosa Osmani i Kurti na sastanku sa predsednikom Francuse Emanuelom Makronom morali da pomenu da bi francusko-nemački plan za odnose Kosova i Srbije u suštini trebalo da bude zasnovan na Jelisejskom sporazumu.

"Kada ste u ozbiljnim procesima, posmatra se svaki detalj. Nema potrebe da se to pokazuje Makronu ili drugima, jer oni sve vreme misle na Srbiju i Kosovo i na procese, jer zajedno sa SAD i Nemačkom posreduje i Francuska. Dakle, oni prate situaciju, a vi kao stranka možete da razgovarate i lobirate, ali morate da poštujete i smatrate da posrednička strana ima svoja zapažanja o tim procesima“, rekla je Tahiri.