Tahiri: Slučaj Martina Berišaja dokazuje korupciju iz izveštaja Stejt departmenta 

Džafer Tahiri
Izvor: Economia online

Član Predsedništva DSK-a Džafer Tahiri rekao je da je u izveštaju Stejt departmenta SAD pomenuta ozbiljna korupcija u vladi Aljbina Kurtija. On je pomenuo slučaj ambasadora Martina Berišaja, za koga je, kako je naglasio, dokazana korupcija vlasti i nekažnjivost korumpiranih u institucijama vlasti, prenosi Reporteri.

„Američke institucije su u svom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava na Kosovu juče izvestile da se hronično stanje korupcije na Kosovu i dalje nastavlja. Sa ovom vlašću ništa se nije promenilo na tom planu. Takođe, izveštaj konstatuje da postoji nedostatak kažnjivosti za korumpirane u institucijama vlasti. Ne zaboravimo da je glavno obećanje ove vlade bilo ukidanje korupcije u institucijama Kosova, međutim, izveštaj američkih prijatelja dokazuje da je situacija suprotna ovom obećanju“, rekao je Tahiri.

U izveštaju za 2022. godinu pominje se i da su nevladine organizacije na Kosovu, ali i međunarodne organizacije, nekoliko puta isticale neuspehe pravosudnog sistema da kazni slučajeve korupcije, pa stoga vrlo malo slučajeva visokih zvaničnika, uključujući i ove prekršaji, okončani su kaznama.

Štaviše, u delu o korupciji, pomenute su i dve velike istrage o korupciji na granici između Kosova i Albanije.

Takođe, u dokumentu se navodi su među problemima i ozbiljna korupcija u vladi i nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje.

Pominje se silovanje jedanaestogodišnje devojčice u Prištini od strane petorice osumnjičenih, jedne odrasle osobe i četiri maloletne osobe, kao i ubistvo 35-ogodišnje trudnice u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra, u novembru, kao i to da je osumnjičeni, njen suprug, izbegao je hapšenje i izvršio samoubistvo dva dana kasnije.