Tahiri upitao Kurtija: Gde smo danas sa viznom liberalizacijom

Besnik Tahiri
Izvor: Gazeta Express

Šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Besnik Tahiri upitao je premijera Aljbina Kurtija gde je Kosovo danas sa liberalizacijom viznog režima, prenosi Ekonomija onlajn.

Ovo pitanje je usledilo nakon konstatacije Tahirija da je i juče iz Brisela Kosovo dobilo još jednu lošu vest o viznoj liberalizaciji.

"Kao Skupština, ne možemo da ćutimo i ne možemo da razmišljamo o ozbiljnoj nesposobnosti vlade u vođenju agende evropskih integracija i vizne liberalizacije. Vratite se dva meseca unazad i pročitajte izjave premijera, zamenika premijera i ministara o vizama, toliko su se približili da je tačnije da ovakav pristup, ova ozbiljna nesposobnost, dovodi Kosovo u krajnje nepovoljnu situaciju. Nema informacija ni sada ni ranije o tome šta se dešava", rekao je on.

On je dodao da su za vize zaslužne sve vlade, da je svaka dala svoj doprinos, ali da je za svaku kritiku nesposobnost vlade da se bavi ovom temom.

"Šta se juče desilo sa vizama i gde smo mi, i drugo, da li planira da se nastavi sa aplikacijom za EU, znajući da je Ukrajini i Moldaviji odobrena kandidatura. Naš zahtjev je da u ovoj godini podnesemo kandidaturu i pripremimo dokumentaciju za mesto kandidata", rekao je Tahiri.