Tahiri: Vlada nema hrabrosti da se suoči sa istinom

Besnik Tahiri
Izvor: Lajmi

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri je na vanrednoj sednici Skupštine, koju su inicirale opozicione stranke, istakao da su se ujedinili pre početka redovnog zasedanja parlamenta, kako bi tražili "razjašnjenja u vezi sa radom Vlade" i dodao da vlada nema hrabrosti da se suoči sa istinom, prenosi Dukađini.

Tahiri je rekao da je građanima učinjena velika nepravda u pogledu zakonske obaveze vlade da obezbedi udžbenike.

"Pre nego što počne redovna sednica, opozicija se udružila da traži razjašnjenje i sučeljavanje između nas koji kao sazivači ove sednice smatramo da je učinjena velika nepravda. Velikom broju građana učinjena je nepravda u odnosu na zakonsku obavezu u pogledu školskih udžbenika. Vlada nam je danas otkrila dve, tri stvari koje građani treba da znaju. Prva je nedostatak hrabrosti da se suoči sa istinom, a istina je da šta god da su ova vlada i ovaj premijer dotakli, to je bilo neuspešno", poručio je Tahiri.

On je naveo da vlada nije dovoljno hrabra da se suoči sa istinom i optužio je za promašaje u mnogim oblastima, uključujući minimalnu platu, ekonomiju, infrastrukturu i odnose sa međunarodnim partnerima.

Po pitanju udžbenika, Tahiri je pitao zašto ih nema u školama, već u knjižarama.

On je rekao da su cene udžbenika visoke i odluku da se udžbenici kupuju u knjižarama ocenio kao "skandaloznu i štetnu za građane Kosova".

"Razmislite samo o najvažnijim temama u vezi sa osnovnim zakonima kao što su minimalna plata, ekonomija, infrastruktura, odnosi sa međunarodnim partnerima... čega god se dotakla, ova vlada napravila je krizu. Od jedne su napravili 10 kriza", rekao je Tahiri.
 
On je upitao zašto vlada nije obezbedila udžbenike i podsetio da komplet knjiga za prvi razred košta 73 evra.

Ocenio je da je odluka da đaci i roditelji knjige kupuju u knjižarama "skandalozna i štetna za građane".