Trajković: Stoltenberg bi trebalo da se zajedno sastane sa Vučićem i Kurtijem

Rada Trajković
Izvor: N1 Info

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković smatra da generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ne treba da ima odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova već da to treba da bude zajednički sastanak, prenosi Reporteri.

„NATO (Kfor) vodi razgovore na terenu sa Vladom Kosova i Generalštabom Oružanih snaga Srbije. Takođe je jasno da je NATO prikupio svoje obaveštajne podatke o situaciji, koja se čini zabrinjavajućom. To je operativno urađeno na terenu. Međutim, mislim da nije plodonosno da sastanci u sedištu NATO-a u Briselu sa generalnim sekretarom budu odvojeni. Stranke treba da se sastanu. Ako se sastanci održavaju odvojeno, veća je šansa da strane tumače sporazum na svoj način – i u svoju korist – što, po mom mišljenju, može biti opasno“, rekla je Trajković za Reporteri.

Kako je navela, ona je više za to da stranke budu u istoj prostoriji u isto vreme, zajedno sa predstavnicima NATO-a.

Potrebno je, smatra Trajković, da Kosovo i Srbija ozbiljnije pristupe situaciji, jer, na kraju krajeva, kako je navela, ako dođe do sukoba, mladi Srbi i Albanci gube živote.

„Skloni smo da mislimo da će NATO rešiti svaki sukob i boriti se za nas, ali to je iluzija“, smatra ona. Kako je dodala, NATO se sastoji od 30 država članica, koje takođe imaju svoje prioritete i interese u regionu.

Na pitanje da li EU ima potrebne kapacitete da spreči eventualni sukob, Trajkovićeva je skeptična.

„Da su u mogućnosti, ne bismo bili tu gde smo danas sa tako visokim tenzijama", rekla je ona.

Upitana o ZSO, Trajković kaže da Kosovo mora da ispuni tu obavezu.

„Briselski sporazum je tu. Dokumenti su potpisani, elementi su definisani. Skupština Kosova je prihvatila i verifikovala sporazum i ovaj dokument kao međunarodni sporazum koji ima prednost nad svim lokalnim zakonima uključujući i lokalne ustave“, smatra ona.

O tome, prema njenim rečima, nema šta da se raspravlja.

Drugo pitanje je, kaže Trajković, da li Kosovo neće to da sprovede.

"U takvom slučaju Kosovo treba da se pripremi za potpuni krah sporazuma i posledice koje iz toga proizilaze“, kaže ona.

Čak bi, prema njenim rečima, u takvom slučaju „Kosovo bilo odgovorna strana za neuspeh briselskog procesa“.

„Nisam mišljenja da je kosovsko društvo spremno da zadrži tu neprijatnu etiketu“, rekla je Trajković.