Tramp o Srbima 1999. godine: Napravili smo haos na Кosovu, to za mene nije uspeh

Donald Tramp
Izvor: Gazeta express

Američki predsednik Donald Tramp je poznat kao čovek bez dlake na jeziku, koji kaže ono što misli. Tako je početkom oktobra 1999. godine u emisiji Larija Кinga na televiziji CNN govorio o NATO bombardovanju SRJ, koje je okončano nekoliko meseci pre toga, prenose Večernje novosti.

Tramp je tada poručio da je bombardovanje donelo rasulo, haos i teror na Кosovu.

"Ne znam da li oni to smatraju uspehom, jer ga ja ne smatram uspehom", rekao je tada Tramp.

Na Кingovo pitanje da li bi on na Кosovu uradio isto što je učinio tadašnji američki predsednik Bil Кlinton, Tramp je odgovorio:

"Pa, ja bih to uradio malo drugačije. I znam da bi to zvučalo užasno, ali pogledajte rasulo koje su izazvali na Кosovu. Mi možemo da kažemo da smo izgubili malo ljudi. Naravno kada smo imali avione koji sa oko 23 kilometra bacaju bombe. Ali pogledajte šta smo uradili na toj zemlji i tim ljudima i smrti koje su se desile zbog nas. Dakle, nije bilo gubitaka kod nas i saveznika, jer smo mi bili skroz tamo gore, u avionima", rekao je Tramp.

Međutim, on se nije protivio američkoj intervenciji generalno.

"U nekom trenutku morate da pošaljete kopnene trupe, tako da ne bi mogao bilo ko da prelazi granice i sve ostalo. E, sada, da li bi ljudi bili ubijeni? Možda. Možda i više. Ali barem bismo imali mnogo manje smrtnih slučajeva i ne biste imali rasulo i haos koji sada imate. Dakle, ja ne znam da li oni to smatraju uspehom, jer ga ja ne smatram uspehom. Oni su žestoko izbombardovali zemlju i celu tu oblast, svi beže u svim mogućim pravcima i niko ne zna šta se dešava. A smrtnih slučajeva je na hiljade", rekao je tad Tramp.