Tromp: Vlast u Beogradu nikada neće priznati nezavisnost Kosova

Nevenka Tromp
Izvor: Albanianpost.com

Profesorka na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp istakla je da ne postoji dovoljan napredak u procesu dijaloga uprkos dogovoru postignutom u Ohridu, i da aktuelna vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova, prenosi Teve1.

Tromp kaže da će vlasti u Beogradu nastaviti da pregovaraju sa Kosovom, ali da nikada neće priznati njegovu nezavisnost.

„Nema sumnje da je proces dijaloga u Briselu počeo sa idejom da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova, ali kao što vidimo, prošlo je više od decenije od početka pregovora i čini se da nismo ni blizu toga. Sadašnji režim u Srbiji nikada neće učiniti tako nešto”, rekla je Tromp.

Dodala je da se zapadne zemlje trenutno bave pitanjem geostrateške orijentacije Srbije, zbog čega, prema njenim rečima, dolazi do ozbiljnih promena u politici Sjedinjenih Američkih Država.

„Iznenađena sam načinom na koji se sada ponašaju Sjedinjene Američke Države. Kosovo je imalo izuzetnu podršku SAD i obezbedilo važno međunarodno priznanje. Sada vidimo velike geopolitičke promene i imamo drugačiju ulogu SAD u odnosu na pre 10 godina. Među zapadnim zemljama postoji hitnost da, ako ne uspeju da imaju Srbiju blizu sebe, onda da je barem ne prepuste Rusiji“, ocenjuje, između ostalog, Tromp.