Turski ambasador: "Bajraktari" nisu donacija, spremni smo da obezbedimo i drugu opremu

Sabri Tunc Angili
Izvor: Twitter

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunč Angili izjavio je da bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB-2“ koje su isporučili Kosovu nisu donacija, i naveo da su spremni da obezbede i drugu opremu ako to budu bile potrebe Vlade Kosova, prenosi Reporteri.

Angili je objasnio da je premijer Aljbin Kurti već objasnio da su dronovi kupljeni, a ne donirani.

Ambasador je dodao da je Turska strateški partner Kosova.

„Biti strateški partner znači razvijati sve oblasti, uključujući i odbranu. Ali na Kosovu imamo razvijenu i važnu ekonomsku saradnju. Imamo investicije u raznim sektorima, u bankama, na aerodromu, u distribuciji električne energije, u proizvodnji, a turske kompanije takođe povećavaju zaposlenost na Kosovu. Investicije na Kosovu su 10 odsto naših investicija na Balkanu. Prošle godine Turska je postala partner broj jedan Kosova i želimo da imamo ekonomsku i komercijalnu saradnju, ovo je važno za nas“, kazao je Angili.

Upitan da li će na Kosovo stići i drugi dronovi, turski diplomata je rekao da to zavisi od potreba Kosova.

„Zavisi od potreba Kosova, ali do sada smo sa bezbednosnim snagama Kosova najviše sarađivali kroz obuku, bilateralne kontakte. Na to se najviše fokusiramo, ali ako Vlada Kosova želi bilo kakvu dodatnu opremu, onda će Turska i druge zemlje NATO odgovoriti na ove potrebe. Do sada tako nešto nije bilo na našem dnevnom redu“, rekao je on.

Ambasador je prokomentarisao i tvrdnje o ambicijama Turske da na Kosovu preuzme ključnu ulogu, umesto zapadnih saveznika Prištine.

"Turska podržava članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama. Ono što nudimo nije da nekoga zamenimo, već da dodatno doprinesemo Kosovu”, poručio je on.

Prema njegovim rečima, saradnja Kosova i Turske će se nastaviti i proširiti.