Tužilaštvo traži pritvor za Molićaja, PSD oslobađanje: Njegovo hapšenje je politički čin

Dardan Molićaj
Izvor: Kosovo Online

Socijaldemokratska partija (PSD) saopštila je da je njihov predsednik Dardan Molićaj uhapšen i ocenila to kao politički čin. Sa njim su uhapšeni i Zgjim Hiseni, Nolj Nuši, Agron Kabaši, Korab Korča i Gent Brahimi, a tužilašto je zatražilo da im se odredi pritvor.

Kosovska policija i veterani OVK sukobili su se danas u Prištini tokom protesta ispred hotela "Sirijus" zbog dolaska predsednice Specijalnog suda Ekaterina Trendafilove na Kosovo. Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda oglasio se saopštenjem da je protest bio "fer i nenasilan", zahtevajući od Policijskog inspektorata Kosova da ispita da li su prekoračene nadležnosti pripadnika policije prilikom hapšenja.

U međuvremenu, protest je završen i policija je obavila uviđaj. 

Nakon smirivanja situacije, potpredsednik PSD-a, Kendron Kastrati, zatražio je oslobađanje Molićaja i ostalih uhapšenih, dok je policiju optužio da je instrumentalizovana političkim odlukama i da koristi nesrazmerno nasilje nad demonstrantima.

Dardan Molićaj je ranije danas izjavio da je Trendafilova nepoželjna na Kosovu i naveo da je hapšenje Hašima Tačija i drugih bilo moguće "tek sa pokretom Samoopredeljenje".

-Hapšenje Tačija i drugih koji su u Hagu bilo je moguće samo uz nadahnuće pristiglo Samoopredeljenjem. Istražne radnje protiv njih su davno počele. Sud je osnovan pre više godina. Kada se videlo da narod podržava politički subjekt koji ne podržava OVK, shvatili su da je to moguće - rekao je Molićaj.

Nolj Nuši iz Socijaldemokratske partije (PSD), koji je, takođe pritvoren, rekao je danas na protestu da se ne sme dozvoliti da "tako nepravedan sud postane normalan". 

- Nakon nagoveštaja našeg protesta, Trandafilova je ušla krišom i pozvala ostale učesnike da dođu ranije. Mi ne smemo da dozvolimo da tako nepravedan sud postane normalan. Kad možemo, u svakoj prilici bi trebalo da se suprotstavimo. To je zdravo za društvo, zdravo za demokratiju i, iznad svega, za pravdu - rekao je on.