Tvrdnje o "genocidima" u službi pritisaka na Srbiju

Panorama Srebrenice
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Stalnim optužbama na naš račun određeni zapadni centri moći i dalje pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku, a paralelno daju veći legitimitet samoproglašenoj kosovskoj nezavisnosti, piše Politika.

Naša zemlja je ovih dana izložena orkestriranoj kampanji dela Zapada koji, po ko zna koji put, pokušava da nam nametne epitet genocidnog naroda, ali istorijski podaci nesumnjivo ukazuju da su Srbi jedini narod nad kojim je u 20. veku na ovom prostoru zaista izvršen genocid, i to na području nekadašnje Nezavisne države Hrvatske, saglasni su sagovornici Politike.

Svi relevantni istorijski izvori ukazuju da Srbi ne samo da nisu vršili genocid nad nekim narodom već su podneli velike žrtve. To je potvrdio i najnoviji Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, u kojem se nedvosmisleno navodi da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid nad stanovništvom muslimanske nacionalnosti.

Međutim, samo dva dana nakon objavljivanja ovog izveštaja visoki predstavnik za BiH Valentin Incko nametnuo je dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Zakon koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Ovoj odluci visokog predstavnika prethodila je tvrdnja iz Sarajeva da su Srbi počinili čak pet genocida nad Bošnjacima.

"Čuo sam u Sarajevu priču o pet genocida, o genocidu ’in kontinuum’ 1875, 1878, tokom Balkanskih ratova, čak i Drugog svetskog rata i 1999. Zamislite, mi smo činili genocid u Drugom svetskom ratu", kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na ove teorije iz Sarajeva nadovezao se i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je, provocirajući predstavnike Srbije tokom briselskog dijaloga, ustvrdio da su Srbi odgovorni za tri genocida nad Albancima od 1878. do 1999. godine. Vučić je prokomentarisao da je reč o "teatru apsurda u kojem je teško biti Srbin" i da je interesantno "kako lako od Srba prave fašiste".

Ne samo da, prema mišljenju istoričara, nikakav genocid nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas već su i ugledni članovi međunarodne komisije utvrdili da ga nije bilo ni nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ipak, pseudonaučna i politikantska kampanja dela Zapada protiv Srbije se nastavlja. Albanski lobista Danijel Server pre nekoliko dana je rekao da je vreme da Vašington pošalje jasan signal da će "NATO zaštititi sve susede Srbije od beogradskih namera".

Paralelno s lažnim tvrdnjama da je Srbija činila genocid na ovim prostorima vodi se kampanja negiranja zločina nad Srbima i pranje biografija šefova OVK. Matrica je odavno poznata. Bošnjaci su nevini, Hrvati odgovorni samo za zločine nad Bošnjacima, Albanci za zločine nad Albancima, a Srbi su krivi za sve.

Stalnim optužbama na račun Srbije, slažu se sagovornici Politike, određeni zapadni centri moći i dalje pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku, prišivajući joj termin "genocidna tvorevina", a paralelno daju veći legitimitet samoproglašenoj kosovskoj nezavisnosti.

Uprkos svemu, profesorka Fakulteta političkih nauka Mina Zirojević smatra da je Srbija definitivno počela sa sebe da skida stigmu genocidne zemlje koja joj je prišivena na Zapadu.

"Mislim da smo na dobrom putu da opovrgnemo tezu da je u Srebrenici počinjen genocid. Sada imamo pomoć ozbiljnih stručnjaka iz drugih zemalja koji su istraživali dešavanja na ovom prostoru tokom ratova devedesetih godina i koji su takođe nesumnjivo utvrdili da Srbi nisu nikada počinili nikakav genocid", kaže Zirojević za Politiku.

Istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović dodaje da je jako važno da naša zemlja ni na koji način ne prihvata tvrdnje da su Srbi počinili genocid.

Istovremeno, naglašava Petrović za Politiku, moramo stalno da rasvetljavamo istorijsku istinu kroz naš obrazovni sistem i medije. Baš zbog toga je veoma značajna inicijativa koju je pokrenuo izraelski istoričar Gideon Grajf predvodeći međunarodni ekspertski tim koji je napisao Izveštaj o stradanjima u Srebrenici.

Zirojević se osvrnula na Kurtijevu tvrdnju da je Srbija počinila tri genocida nad Albancima, navodeći da je o tome besmisleno i raspravljati.

Dovoljno je, podseća ona, da se setimo šta se dešavalo s našim precima, srpskim vojnicima, koji su tokom Prvog svetskog rata prelazili Albaniju. Naime, tokom golgote kroz Albaniju srpska vojska je bila izložena konstantnim napadima Albanaca koji nisu prihvatali vlast Esad-paše Toptanija, našeg saveznika.

Zirojević je saglasna da je Kurtijeva retorika deo kampanje protiv Srbije koja je orkestrirana od strane zemalja koje su devedesetih godina pomagale na putu ka proglašenju nezavisnosti.

"Priština već duže vreme čeka da uđe u evropske institucije, ali to im izmiče. Sigurna sam da su ove tvrdnje samo početak jedne brutalne kampanje koju će Priština voditi protiv Srbije i u kojoj neće prezati ni od čega", objašnjava Zirojević.

Petrović dodaje da ne može biti slučajno da istovremeno stižu tvrdnje i iz Sarajeva i iz Prištine o navodnom genocidu koji su činili Srbi. Očigledno je cilj, dodaje on, da se izvrši pritisak na Srbiju dvostrukim udarima, i to po pitanju odbrane naših interesa i na području Kosova i u Republici Srpskoj.

Najtragičnije je, smatra Petrović, što Aljbin Kurti koristi dokumentaciju i navodna autentična svedočanstva ljudi iz Srbije, tačnije istraživanja koja je vodio Fond za humanitarno pravo, koji je osnovala Nataša Kandić, i svedočenja političara Nenada Čanka.

"Svakako je poražavajuće da unutar naše zemlje postoji neko ko se svrstava na stranu onih koji Srbe nazivaju genocidnim narodom", kaže Petrović.

Ocenjuje da zapadni deo međunarodne zajednice ćuti uprkos činjenici da smo bili spremni da prihvatimo pomake u dijalogu.

"Tragično je da oni s kojima smo bili saveznici u Drugom svetskom ratu dozvoljavaju pokušaje da se Srbima prišije čak i to da su počinili genocid u Drugom svetskom ratu, što je Kurti izgovorio", kaže Petrović i podseća da smo mi procentualno gledano jedan od najstradalnijih naroda u tom ratu.

Tu svakako nije reč, dodaje naš sagovornik, o istorijskim činjenicama već o politizaciji krivotvorenih podataka s jasnim ciljem da se, putem meke moći, izvrši pritisak na Srbiju zarad nastavka kampanje protiv našeg naroda koja nije prestala od početka devedesetih godina do danas.

Jako je važno, dodaje Petrović, da nastavimo da se ponašamo odgovorno, a pokazali smo, kako kaže, da smo spremni da pružimo ruku, da stavimo neku vrstu moratorijuma na razgovor o prošlosti i da pričamo o budućnosti.

Najzad, Međunarodni sud u Hagu odlučio je da Srbija nije počinila genocid na prostoru Bosne i Hercegovine, po tužbi Sarajeva protiv SRJ iz 1993. godine. Isti sud je pre šest godina odbacio hrvatsku tužbu protiv Srbije za navodni genocid počinjen u ratu devedesetih godina, ali je isto to učinjeno i sa srpskom protivtužbom. Istraživač Rajko Petrović podseća da su 1914. godine u Srbiji živela četiri miliona Srba, a danas ih je tek oko šest miliona, što, kako navodi, dovoljno govori u prilog tome nad kojim narodom je genocid počinjen i ko je najviše stradao u ratovima.

Istina u delima regionalnih istoričara i portugalskog generala

Mina Zirojević kaže da su objavljene izuzetne knjige hrvatskih istoričara o delovanju katoličkih sveštenika za vreme Drugog svetskog rata. Značajno je, naglašava ona, da se opovrgavanju navodnih genocida koje su činili Srbi pridružuju vrsni stručnjaci iz regiona, ali i iz zapadnih zemalja.

Napominje da se istorijska istina razobličava u delima mnogih regionalnih istoričara poput Iva Goldštajna, koji je napisao knjigu "Hrvatska 1990–2020: godine velikih nada i gorkih razočarenja".

Mit o Srebrenici, kako dodaje, razbijen je u delu generala Branka Karloša "Rat na Balkanu džihadizam, geopolitika i dezinformacije".

Na 189. strani general objašnjava da nije bilo reči o genocidu u Srebrenici, a kroz tu knjigu ovaj portugalski oficir, koji je bio svedok događaja u Srebrenici, pokazuje da je upoznat sa svim detaljima rata.

Značaj uloge Moskve i Pekinga

"Moramo da obezbedimo međunarodnu podršku u borbi za naše nacionalne interese jer oni koji pokušavaju da nam imputiraju žig genocidnog naroda tu podršku imaju", ističe Rajko Petrović.

Dodaje da je naročito značajna činjenica da je Rusija sprečila usvajanje rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu. Kada su u pitanju pritisci na Republiku Srpsku, važno je što su Moskva i Peking predložili da se u narednih godinu dana ukine institucija visokog predstavnika za BiH.

Očigledno je da su se i na globalnom planu desile promene pa su i neki drugi značajni međunarodni akteri, a ne samo Zapad, zainteresovani za dešavanja na zapadnom Balkanu, i ovu činjenicu, naglašava Petrović, moramo da iskoristimo.

Miodrag iz Peći
26. Jul 2021.
Ove godine se navršava dva veka od genocida u Moskoplju kada su Albanci proterali i pobili preko 50.000 Cincara a žene i devojke silovali i prodali kao roblje.
28.jula.1944.godine u Velici podno Čakora albanska SS Divizija Skender Beg poklali 500 i više Srba od kojih je bilo 118-toro dece mlađe od 12.godina koje su prethodno silovali i odsecali delove tela i žive spaljivalji. Kako su Cincari najviše naseljeni u Srbiji i vrlo su ugledni trebalo bi da nizom tribina obeleže taj crni jubilej i najveći genocid posle onog nad Jermenima. A genocid nad Srbima u Velici treba obeležavati svake godine sve dok vlada Crne Gore ne usvoji deklaraciju o genocidu u Velici i ne naoravk spomen obeležje i podigne kaoelu i crkvu SPC posvećenu stradanju stotinu osamnajest anđela i oko 400 paćenika.Ove godine se navršava dva veka od genocida u Moskoplju kada su Albanci proterali i pobili preko 50.000 Cincara a žene i devojke silovali i prodali kao roblje.
28.jula.1944.godine u Velici podno Čakora albanska SS Divizija Skender Beg poklali 500 i više Srba od kojih je bilo 118-toro dece mlađe od 12.godina koje su prethodno silovali i odsecali delove tela i žive spaljivalji. Kako su Cincari najviše naseljeni u Srbiji i vrlo su ugledni trebalo bi da nizom tribina obeleže taj crni jubilej i najveći genocid posle onog nad Jermenima. A genocid nad Srbima u Velici treba obeležavati svake godine sve dok vlada Crne Gore ne usvoji deklaraciju o genocidu u Velici i ne naoravk spomen obeležje i podigne kaoelu i crkvu SPC posvećenu stradanju stotinu osamnajest anđela i oko 400 paćenika.
Moi
27. Jul 2021.
Miodrag Peja hahaha