U Rimu 3. aprila sastanak šefova diplomatija sa Zapadnog Balkana

Antonio Tajani.jpg
Izvor: Reporteri

Italija se vraća kao protagonista evropske politike na Zapadnom Balkanu, pa će tako nakon sastanka u Trstu, održanog 24. januara, 3. aprila u Rimu okupiti šefove diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Kljan Kosova.

Na inicijativu Antonija Tajanija, potrpredsednika italijanske vlade i šefa diplomatije poslat je poziv ministrima spoljnih poslova Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Učesnici će biti i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji i sledeći predsednik Saveta Evrope, švedski ministar Tobijas Bilstrom.

Ovaj sastanak na visokom nivou je inicijativa koju je Italija preduzela da obnovi svoju primarnu ulogu na Zapadnom Balkanu, koja ima za cilj podsticanje dijaloga i regionalne saradnje, kao i ponovno pokretanje evropskih integracija zemalja u regionu.

Dnevni red skupa u Rimu podeljen je na dva dela i počeće razgovorima o „Procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i budućem putu“, a zatim sledi debata o izveštaju „EU i Zapadni Balkan: povećanje saradnje“.

Paralelno, biće održana dva radna stola sa diskusijama o klimatskim pitanjima, očuvanju kulturnog nasleđa i tehnološkim inovacijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.