U Zubinom Potoku danas javna rasprava o eksproprijaciji zemljišta

Baza Jasenovik
Izvor: Kosovo Online

U Zubinom Potoku danas će biti održana javna rasprava povodom eksproprijacije zemljišta na teritoriji opštine Zubin Potok čiji su vlasnici Srbi.

Kosovska vlada je početkom februara donela odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju 138 hektara zemljišta za realizaciju "infrastrukturnih projekata od javnog interesa" u selima Brnjak, Banje, Velji Breg i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok.

Vlasnici zemljišta podneli su tužbu preko pravnog zastupnika Vrhovnom sudu. Takođe Kancelarija Evropske unije u Prištini pozvala na poštovanje Zakona o eksproprijaciji i prava privatnih vlasnika, nakon čega je doneta Odluka o javnoj raspravi. 

U ime vlasnika oduzetih parcela i opštine Zubin Potok juče je predsednik ove opštine u ostavci Srđan Vulović uputio pismo ambasadorima zemalja Kvinte, šefovima Misije EU u Prištini, UNMIK, OEBS, Euleksa, kao i komandantu Kfora, ukazujući na bespravno otimanje zemlje čiji su vlasnici Srbi, od strane privremenih prištinskih institucija.

Javna rasprava u Zubinom Potoku biće održana u 10.30 sati.

Prethodno je 15. februara održana javna rasprava o ekproprijaciji zemljišta u Leposaviću. Na teritoriji te opštine takođe je u nekoliko sela predviđena eksproprijacija zemljišta.