Komandant Kfora u razgovoru sa Kurtijem poručio da treba izbegavati jednostrane akcije

Ulutaš i Kurti
Izvor: Kosovo Online

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš, sastao se danas i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kako je Kfor naveo u saopštenju, do sastanka je došlo, nakon nedavnih akcija koje je preduzela Kosovska policija , što je rezultiralo zatvaranjem šest ekspozitura Poštanske štedionice.

"General-major Ulutaš je istakao da treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije i da treba sačuvati odgovarajuću koordinaciju među svim relevantnim zainteresovanim stranama. On je takođe ponovio čvrstu posvećenost celog osoblja Kfora da nastavi sa sprovođenjem dugogodišnjeg mandata misije UN da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja u svakom trenutku i nepristrasno, i ponovio je punu podršku Natoa dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja, za dobrobit svih zajednica", piše u saopštenju Kfora.

Kako se navodi u saopštenju, komandant Kfora je jasno stavio do znanja da je „uloga Kfora i dalje ključna za regionalnu stabilnost".

"Misija koju vodi Nato održava vidljivi i fleksibilni položaj na terenu koji nam omogućava da efikasno odgovorimo na svaki relevantan razvoj bezbednosti. Kao odgovor na prošlogodišnje nasilje, napravili smo najveće pojačanje Kfora u poslednjoj deceniji, rasporedivši skoro 1.000 dodatnih vojnika; mi smo učetvorostručili prisustvo Kfora na severnom Kosovu i utrostručenje broja patrola, uključujući i duž administrativne granične linije. Ulutaš je istakao da je za kretanje napred ka trajnoj stabilnosti širom Kosova potrebno više od prisustva Kfora. Kao što je generalni sekretar Natoa, Jens Stoltenberg, rekao  u Prištini prošlog novembra „stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja i od poštovanja postojećih obaveza", piše u saopštenju Kfora.

Na kraju se ističe da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za
sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor deluje kao treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Eulkes), respektivno, sa kojima radi u bliskoj saradnji.