Vigemark: Situacija na Kosovu je stabilna, ali se brzo može promeniti

Lars Gunar Vigemark
Izvor: Twitter

Šef Misije Euleks na Kosovu Lars Gunar Vigemark ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra i da ne postoje značajniji problemi, ali da se to može brzo promeniti, prenosi Reporteri.

"Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna. Međutim, može se brzo promeniti. Trenutno ne postoje značajni bezbednosni problemi koji bi zahtevali aktiviranje Euleksa kao drugog bezbednosno odgovorne misije na Kosovu. Naša misija ostaje budna i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova", rekao je Vigemark.

Specijalizovana rezervna policijska jedinica, koju čine 92 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala, Francuske i Italije, biće privremeno stacionirana na Kosovu u narednim nedeljama kako bi se ojačali kapaciteti Euleksa.

Šef Euleksa je kazao da je tim od 13 žandarma iz Portugala i Francuske stigao na Kosovo juče, 14. marta, dok ostali stižu 18. marta. 

"Čeka se potvrda datuma raspoređivanja italijanskih žandarma", rekao je Vigemark.

Euleks dalje navodi da će uvođenje ove jedinice na Kosovu dodatno povećati bezbednost.

"Specijalizovana rezervna policijska jedinica će podržati Euleks u ispunjavanju njegovih zadataka, uključujući i drugog bezbednosnog lica Kosova ako bude potrebno, uzimajući u obzir bezbednosno okruženje. Rezervna policijska jedinica je raspoređena kao odgovor na potrebu misije da ima dodatne snage na terenu i da bolje podrži naše kosovske kolege ako je potrebno. Kada budu raspoređeni na Kosovu, žandarmi mogu da se angažuju – ako je potrebno – u aktivnostima Euleksa, uključujući svakodnevne izviđačke patrole i obuku o strategijama kontrole masa i nereda. Raspoređivanje policijske jedinice formirane iz rezervnog sastava pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost Kosova i da doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu", rekao je Vigemark.

Vigermak se juče sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji na Kosovu i nastavku saradnje kosovskih institucija i misije Euleksu oblasti vladavine prava.

"Neke ključne ličnosti su upozorile da bi ruska okupacija Ukrajine mogla imati prodoran efekat. Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj razgovarao je juče u Skoplju o širim implikacijama rata na Zapadni Balkan i o tome kako Evropska unija može najbolje da mu pomogne da se izbori sa posledicama i poveća održivost. Kao što sam već pomenuo, bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, ali se može brzo promeniti. Stalno pratimo sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova. Naša specijalizovana jedinica policije svakodnevno patrolira na severu Kosova i trenutno nema većih bezbednosnih zabrinutosti", kazao je Vigemark.