Vučević sa Lakroom i Zijade istakao da Srbija posebnu pažnju posvećuje saradnji sa UN

Sastanak Vučevića sa Lakroom i Zijade
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom misije UNMIK Karolin Zijade.

Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg susreta, istakavši da Srbija posebnu pažnju posvećuje saradnji sa UN, naročito u oblasti multinacionalnih operacija, gde angažovanjem pripadnika Vojske Srbije daje veoma značajan doprinos očuvanju mira u svetu, saopštilo je Ministarstvo nodbrane .

Ministar je posebno istakao angažovanje Vojne bolnice nivoa 2+ u misiji UN MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, ukazavši da se po pitanju pomenutog angažovanja suočavamo sa izvesnim problemima, ali i da osim toga nastojimo da održimo potrebne kapacitete koji odgovaraju zahtevima te misije.

Ministarstvo odbrane je, naglasio je ministar Vučević, prihvatilo koncept rodne ravnopravnosti i nastoji da, u skladu sa strategijskim dokumentima UN za rodnu ravnopravnost, poveća broj žena na pozicijama vojnih posmatrača, štabnih oficira i u okviru kontingenata.

Vučević je naglasio da Srbija priprema predloge novih doprinosa koji bi mogli biti predstavljeni tokom predstojećeg ministarskog sastanka UN posvećenog mirovnim operacijama u Gani, 5. i 6. decembra 2023. godine, posebno u delu koji se odnosi na organizaciju obuke iz oblasti mirovnih operacija u Centru za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju. 

Podsekretar UN za mirovne operacije Lakroa naglasio je da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom UN sa Srbijom, naročito istakavši njen doprinos u očuvanju mira u svetu kroz angažovanje Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, pre svega vojnomedicinskih snaga u Vojnoj bolnici nivoa 2+ u Centralnoafričkoj Republici u MINUSCA, kao i kontingenta u misiji UNIFIL u Libanu.