Vučević sa Pistorijusom o situaciji na Kosovu i bezbednosti u regionu

Vučević sa nemačkim ministrom odbrane
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom o situaciji na Kosovu i bezbednosti u regionu. 

Uz svečani doček pred strojem Garde Vojske Srbije i nakon intoniranja himni održani su tet-a-tet razgovori ministara Vućevića i Pistorijusa, kao i sastanak delegacija dve zemlje, navedno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vučević i Pistorijus razgovarali su o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire, a susret je bio prilika i da se na strateškom nivou razmotre modaliteti od značaja za nastavak saradnje u oblasti odbrane.

Vučević je rekao da su stabilnost i prosperitet od izuzetnog značaja za dve zemlje i da u tom smislu postoji redovan i intenzivan politički dijalog na najvišem nivou. 

On je dodao i da su bilateralni odnosi dve zemlje razvijeni na svim poljima i da postoji obostrano nastojanje za njihovo dalje unapređenje.

Tokom današnjeg razgovora, Vučević je naglasio da je strateško dugoročno opredeljenje Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države, kao i da nastavi da radi na unapređenju  odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

"Vučević je ukazao da situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije, pre svega kada je reč o bezbednosti srpskog stanovništva na severu Pokrajine, usled niza krajnje neodgovornih poteza privremenih prištinskih institucija. On je dodao da srpska strana ostaje posvećena procesu dijaloga kao jedinom načinu rešavanja svih pitanja u cilju boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane sa Nemačkom, Vučević je konstatovao da postoji prostor za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje u obostranom interesu.

Tom prilikom,Vučević istakao je značaj saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, dok u oblasti  vojnoekonomske saradnje najznačajniji aspekt predstavlja saradnja sa kompanijom AIRBUS, koja se odnosi na nabavku helikoptera „H-145M“.

Pistorijus je zahvalio Vučeviću na prilici da danas razgovaraju o različitim temama. 

On je posebno naglasio značaj stabilnosti u regionu i osvrnuo se na unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. 

"Nemački ministar odbrane je, takođe, istakao da je u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji neophodno održavanje mira i odsustvo kriza", istaknuto je u saopštenju.