Vučević: Srbija će adekvatno odgovoriti na vojni sporazum Turske i Kosova

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će država Srbija imati adekvatan odgovor na potpisivanje vojnog sporazuma između Turske i Kosova.

Vučević je rekao, odgovarajući na pitanja novinara u kasarni Topčider gde je predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao prikazu vojnog naoružanja Vojske Srbije, da taj sporazum predstavlja nastavak saradnje Turske i Kosova.

"NATO alijansa ne sarađuje institucionalno sa takozvanim kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao Alijansa u transformaciji onoga što oni zovu kosovske snage bezbednosti u kosovske oružane snage, što je inače suprotno čak i njihovom ustavu takozvanog Kosova, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je, rekao bih, tu možda i lider", istakao je Vučević.

Ministar je naveo da "smo zabrinuti i da pažljivo pratimo šta je to što se dešava".

"Vidimo da se sad otvaraju neka nova polja njihove, kako oni kažu, bilateralne saradnje, a Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane odnosno država Srbije će imati adekvatan odgovor, ne samo politički, nego ćemo naravno i naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu. Jer se postavlja pitanje - za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska, još jedna albanska vojska de facto kada pogledate etnički sastav. Za koga i zbog čega se oni toliko naoružavaju i zašto se dopremaju, doniraju sva ta sredstva ili prodaju, suprotno i vojno-tehničkom sporazumu, suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, što je direktno kršenje svih normi međunarodnog javnog prava", rekao je Vučević.

Podsetio je da predsednik Vučić kaže da je to realnost koja nas nažalost okružuje i prema kojoj mi moramo da se vladamo.  

"To ne znači neki kompromis ili prosto prihvatanje toga, nego je život sa takvim okolnostima i donošenje adekvatnih protivmera ili adekvatnih odgovora prema tome. Svi se naoružavaju u regionu, pa eto i Albanci na Kosovu svakako ne zaostaju ili pokušavaju da ne zaostanu. Mnogo oni rade i na usavršavanju svojih kadrova, na obuci svojih oficira, podoficira i u Prištini se razgovara oko obaveznog služenja vojnog roka. Prosto, situacija je danas komplikovanija i nekad imam utisak da je Srbija najzainteresovanija za mir u ovom regionu", naveo je Vučević.

Svet podeljen po pitanju Kosova 

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da za sve procese pred međunarodnim institucijama Srbija ozbiljna razmišlja koje će pokretati jer će to učiniti samo za one koje misli da mogu biti celishodne.

"Morate da sagledate kome se obraćate i kakva je struktura imajući u vidu da je svet podeljen po pitanju Kosova i Metohije. To je jedan vid političke borbe, a ono što se tiče Ministarstva odbrane, mi spremamo adekvatan odgovor koji obezbeđuje bezbednost svim građanima Srbije, a na drugima je da obezbede politička rešenja koja su bolja od onoga što mi pripremamo. Nadamo se i živimo za mir, ali moramo da imamo spreman odgovor na to ako nas neko napadne", kazao je Vučević.

Kako dodaje, to je ujedno i odgovor na to što Kosovo naoružava Turska i SAD koji su ujedno i pokrovitelji kosovske nezavisnosti.

"Pitam zašto se oni naoružavaju, da li zbog Albanije, Severne Makedonije, Srbije. Mislim da svi znamo odgovor", kazao je Vučević.

Navodi i da je Srbiji teže da se naoružava jer nama je vojno neutralna.

"Danas to nije prednost, nego nešto što neće da velike sile čuju, ali mi uspevamo da nabavimo ono što nam je potrebno", kazao je ministar.

Navodi i da se tokom prikaza naoružanja Vojske Srbije nikada ne prikaže sve ono što Vojska Srbije ima.

"Ponosan sam što smo svi bili jednoglasni da mora da se vrati obavezni vojni rok, u nekim drugim dimenzijama, pre svega vremenskim, ne spremamo se ni za kakve sukobe i ratove, Srbiji je nasušno potreban mir, ali želimo da imamo jaču vojsku, a bez obaveznog vojnog roka ne možemo popuniti sve naše formacije i jedinice", poručio je Vučević.

Ministar odbrane je nakon sastanka na kojem su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, a kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da su ciljevi za 2024. godinu veći.

"Ne malu pažnju smo stavili na stvari koje su za nas izazovne, koje moramo da popravljamo, zadovoljan sam sa onim što su pripadnici Vojske Srbije uradili u 2023. godine", kazao je Vučević.

Kako je rekao, Vojsku Srbije očekuje još mnogo zadataka.

"Verujem da će Vojska Srbija biti na ponos svih građana, garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti i najsnažniji odvraćajući faktor svoh onih koji nisu dobronamerni prema Srbiji", kazao je Vučević.