Vučić: Čekamo da ZSO bude formirana pa onda nastavljamo razgovore

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Briselski sporazum nigde ne podrazumeva nezavisno Kosovo, za razliku od evropskog predloga koji iz tog razloga, kaže, nije ni potpisao i dodao je da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana kako bi se razgovori nastavili.

Vučić je na RTS-u naveo da je saglasan sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom  da se u evropskom predlogu nalazi de facto priznanje Kosova 

"Ne piše nezavisno Kosovo ni po ovom predlogu, ali suštinski da, podrazumeva. Saglasan sam da je de facto priznanje, Lajčak je to rekao i u pravu je, zato i nisam potpisao“, kazao je Vučić.

Predsednik ističe da se ZSO nigde ne nalazi na mapi puta jer je kosovski premijer Aljbin Kurti nije prihvatio i naglašava da mora da bude na mestu broj jedan.

"Ne znam kojim putem da idemo ako prvi stepenik nismo prešli, možemo da preskočimo do drugog, ali mator sam za skakanje. Čekamo da se ZSO formira pa onda nastavljamo razgovore“, naglasio je.

Vučić podseća da postoje četiri sporazuma za Zajednicu srpskih opština, jedan je osnovni, drugi je delokrug i mandat upravljačkog tima, treći je plan implementacije sporazuma i četvrti je sporazum o principima.

"Ono što je za nas važno, osim nadležnosti a to su jačanje lokalne demokratije, izvršavanje nadzora nad razvvojem lokalne ekonomije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, urbanog i ruralnog planiranja, životnih uslova za povratnike na Kosovu, može da promoviše i zalaže se za zajedničke interese članica ZSO i predstavlja ih ispred centralnih vlasti u Prištini“, ispričao je.

Dodao je da ZSO obavlja javne usluge, brojne komunalne delatnosti, da sprovodi monitoring nad realizacijom svojih ciljeva, pravljenje drugih asocijacija i saradnje sa drugim organizacijama, sastoji se od Skupštine, predsednika, odbora i administracije, pri svemu tome bave se i imaju pravo da poseduju svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, da imaju svoje kompanije koje sprovode važne komunalne usluge, imaće svoj budžet, svoje simbole, grb, zastavu…

"U okviru principa, tačka 16, stoji nešto što je za nas od presudnog značaja, a reč je o tome da se ZSO finansira preko priloga, bespovratnih zajmova, donacija i putem finansijske podrške drugih međunarodnih organizacija, kao i iz Republike Srbije u realizaciji svojih ciljeva. To je važno jer ukoliko imate nekoga kao danas ko će da kaže da ukinemo platni promet sa Srbijom, kako ćemo da isplatimo plate, penzije, kako ćemo da isplatimo lekare“, naveo je.

Predsednik dodaje da imamo pravo na vjek i vjekova da uplaćujemo novac u ZSO, a onda će ona da prebacuje novac i to nikada ne može niko da ospori.

Istakao je da je Zajednica srpskih opština važna za sever Kosova, ali i za šest opština na jugu.