Vučić: Dao sam sve od sebe da Srbija ne uđe u sukob sa NATO

Nato
Izvor: Zeri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dao sve od sebe da Srbija ne uđe u sukob sa NATO zbog situacije na Kosovu i barikada, te da je najbitnije sačuvati bezbednost svih građana Srbije.

Istakao je da mu je jedan od međunarodnih predstavnika rekao da hitno moraju da se sklone barikade, jer će Kurti da napadne, nakon čega su ga zvali ambasador u SAD Marko Đurić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uplašeni za naredne poteze Srbije".

"Ja sam pozvao tog predstavnika međunarodne zajednice telefonom i rekao: e vidi te trikove koje prodaješ ovim mojima kako će Kurti da napadne, a znaš i sam da ne može da napadne, a znaš i sam kako bi prošao", rekao je Vučić, gostujući na Hepi televiziji.

Naveo je da mu je tada taj predstavnik rekao da to priča jer "Kfor postaje sve nervozniji".

Međutim Vučić je istakao da su ljudi iz Kfora bili jako strpljivi, korektni i fer, iako su bili pod ogromnim pritiskom pojedinih članica NATO-a.

Smatra da Kfor nikada neće biti na srpskoj strani, ali su razumeli da im sukob nije potreban i ponašali se vrlo odgovorno i profesionalno.

Vučić je rekao da mora da se meri šta je dobro za narod Srbije, ne samo na severu Kosova, gde živi oko 45.000 ljudi, već za svih 6,7 miliona građana Srbije, kako i se sačuvala njihova bezbednost.

"U skladu sa tim onda pregovarate", rekao je Vučić, dodajući da se pola noći "borio" za to sa predstavnikom SAD Gabijelom Ekobrom da Srbi sa Kosova ne odgovaraju zbog barikada.

Na pitanje ko je Srbiji dao garancije, predednik Vučić je rekao da su to uradili EU i SAD, ali da je veoma značajno što je podršku po prvi put pružio i NATO.

"To je bila velika taktička pobeda za nas, veća nego što smo je mi predstavljali. Kurtijeva reč i njegov potpis više ne znače ništa, ne zato što ga ja volim ili ne volim, već zato što sam to video", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je velika greška to što su Albanci radili sa Markom Đurićem kada su ga uhapsili.

"Ovi su pomislili da mogu da rade sve, a onda su shvatili da ne mogu da rade sve. Oni ne razumeju da su svojim bahatim ponašanjem doterali cara do duvara. Otpor naroda je doprineo tome da shvate da ne mogu da rade ništa. Naš problem je što su svi u svetu govorili o barikadama, a nisu govorili da su ljudima zabranili da izađu na referendum, izbore, da su hapsili ljude koji prevoze robu, vakcine, lekove...", kaže Vučić.