Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova završeno, oslanjam se na Povelju UN i Rezoluciju 1244

Aleksandar Vučić u Norveškoj
Izvor: Večernje novosti/ Pink Printskrin

Ako Kurti kaže da je za njega pitanje statusa Kosova završeno - dobro. Ja sam mu zahvalan. Jer je i za mene pitanje statusa završeno, poručio je danas tokom posete Norveškoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je Povelja Ujedinjenih nacija i Rezolucija 1244 UN. Mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja. Kurti se oslanja na silu moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će one biti te koje će primorati Srbiju da nešto prihvati", rekao je predsednik Vučić.

Situacija na severu, a i svuda na Kosovu, kako je dodao, bukvalno vri.

"Ljudima je prekipelo, svuda, o Metohiji neću ni da govorim. Maltretiraju, muče ljude. Kada sve saberete, shvatite da je u pitanju jedan sistematski progon, ljudi imaju dušu, kažu dosta je bilo. Kurti se poziva na sve ono što mu odgovara, nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu. Uvek će Kvinta da podržava Albance na KiM, to je njihovo dete, nema tu nikakvih očekivanja sa naše strane“, rekao je Vučić.

On je istakao da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu Kosova, a ne razumeju da time samo podstiču srpski narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

"Izgleda nisu pažljivo slušali, možda je to i dobro, možda sam i suviše rekao. Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod i da gledamo kako da mu pomognemo", rekao je Vučić.

Dodao je da njega ne mogu da ga ucenjuju bilo čime, već da jedino mogu da ucenjuju Srbiju.

Vučić je naveo da je danas "razgovarao sa sa kraljem Norveške i premijerom o važnim pitanjima".

"Znate da Norveška bolje i tačnije dijagnostikuje situaciju od svih na terenu i da je neko ko čuva mir. U skladu sa tim razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o samom procesu dijaloga. Ja kao i obično nisam prebacivao krivicu na drugu stranu. Nema nikakve sumnje da će oni da nastave da prate taj proces”, kazao je Vučić.

Dodao je da će prioritet u razgovarima biti energetika.

“Jutros je ministarka Đedović imala svoje razgovore, mi večeras imamo razgovore sa norveškim kompanijama oko ulaganja u našu zemlju. I to je suština, postoji ogromna zainteresovanost za rešavanje energetskog problema. Mi smo razgovarali i unutar naše delegacije, kao da obezbedimo finansije i uložimo u obnovljive izvore energije kako bi na mvazduh i voda bili čisti. Moramo da radimo i hidroelektrane. Zato nam je potrebna pomoć Norveške“, rekao je Vučić.

Dodao je da ga je kralj primio po prvi put i da to nije lako, da to mnogi tražei da to nisu česte posete. Duže sam razgovarao sa kraljem nego što je bilo predviđeno, Norveška je nama strahovito važna. Sa njima radimo u potpunosti energetiku, ali radićemo i u drugim sektorima”, naveo je Vučić i dodao da ga večeras očekuje važan forum.

O utakmici sa Kamerunom

“Na žalost nisam mogao da gledam utakmicu, žao mi je što nismo pobedili, mislim da nema nikoga kome nije žao. Da im ja solim pamet. Ja sam zahvalan Piksiju, svim reprezentativcima. Igraćemo, pobedićemo. Čak i da ne pobedimo, ja ću uvek biti uz svoju zemlju, reprezentaciju. Ja ću u petak uveče biti svim srcem uz orlove. Svim srcem sam uz sve te momke. Igraćemo i pobedićemo”, rekao je predsednik.