Vučić: Idem u Moskvu, sastaću se sa Putinom 

Putin i Vucic
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da 24. novembra putuje u Moskvu, gde će se dan kasnije sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da mnogo nade polaže u taj susret i da ima veliku tremu, iako se sa Putinom ne sastaje ni prvi, ni drugi, a ni treći put i naveo da će sa ruskim predsednikom ponajviše razgovarati o gasu.

"Svakog dana se spremamo za taj susret, pratimo kako su Rusi postigli dogovor oko gasa. Danas je cena gasa ponovo visoka. Nemačka je povećala za građanstvo cenu gasa za 18,7 odsto", rekao je Vučić u Šapcu.

"Da ostavite po strani, sve druge teme koje su strašno važne, a razgovaraćemo i o njima, cena gasa biće glavna tema. Ako imate cenu gasa od 350 dolara ili 950 dolara nije isto.To samo nije pitanje koliko će ljudi da plaćaju, da li će životni troškovi i standard biti viši ili niži, već je pitanje privlačenja investicija. Koga privući sa tri puta većom cenom gasa? Neko će uzeti u obzir nisku cenu gasa prilikom odluke o investiciji", istakao je on dodajući da je takva odluka vezana i sa cenom električne energije.

Struja i gas, prema njegovim rečima, postaju neka vrsta novog zlata i velika je borba za sve energente, i strašno je važno kako ćemo uspeti sebe da obezbedimo.

"Pojedine zemlje u regionu plaćaju 250 evra po megavat satu, a cena koštanja u našoj zemlji je između 50 i 57 evra. Zamislite da plaćamo pet puta više za uvoz. Ne možete da izdržite", ukazao je Vučić.

Rekao je da je gas važan jer danas deo struje dobijamo preko gasa, obezbeđujemo je preko toplane u Novom Sadu, uključujemo tu i toplanu Pančevo.

Samo na to, kaže, ode 1,8 miliona kubnih metara gasa.

"U Banatskom dvoru da ne bi trošili narodne pare potrošili smo 102 miliona kubnih metara gasa, i danas su nam rezerve 161 milion kubnih metara gasa. Strahovitom brzinom trošimo ono što smo prikupljali", dodao je Vučić rekavši da neće tražiti u Rusiji ugovor od 1.januara, već od decembra, jer ide hladno vreme i potrošićemo još gasa.

Preneo je da je juče održan bitan sastanak oko električne energije i oko toga, šta, kako je rekao, treba činiti.

Kazao je da nije naročito srećan zbog mnogih stvari, ali da će se naša zemlja snalaziti nešto bolje nego neki drugi u regionu.

Na pitanje za sastanak u Vašingtonu, Vučić je objasnio da je predviđeno tek za godinu dana da konferencija bude uživo, a da će ove godine biti održana zum-konferencija.

"Očekujem da mnogo toga čujem, naučim i dobijem važne informacije na tom sastanku", rekao je Vučić.