Vučić: Milutinović bio skroman i odmeren čovek, koji je svoj život uvek vezivao za sudbinu svog naroda

Vučić na komemoraciji povodom smrti Milana Milutinovića
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je komemoraciji povodom smrti bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića u Domu Narodne skupštine i upisao u Knjigu žalosti, a tom prilikom poručio je da je Milutinović utkao svoj diplomatski dar u preteške pregovore koje je Srbija vodila devedesetih godina prošlog veka.

On je na Instagramu napisao da je pokojni Milutinović bio skroman i odmeren čovek, koji je svoj život uvek vezivao za sudbinu svog naroda.

"Istorijsku i društvenu scenu napustila je jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije. Milan Milutinović je bio skroman i odmeren čovek, koji je svoj život uvek vezivao za sudbinu svog naroda. I ovim putem izjavljujem saučešće uveren da će Milan Milutinović ostati značajan deo istorije te političke organizacije. Neka mu je večna slava", rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći na komemoraciji Milutinoviću,  zapitao ima li veće časti nego biti na čelu Srbije i njenih naroda koji su se uvek trudili da na miru žive.

"Ima li na svetu većeg zadatka od takve pozicije koju je obavljao Milutinović. Nikada Srbima i njihovim čelnicima nije bilo lako. Nemanjićkim vladarima, Karađorđevićima, Obrenovićima. Ipak njihove dileme i primere možemo lako sagledavati kroz prizmu protoka vremena i sa bezbedne istorijske distance", rekao je Vučić.

Kako je istakao, Milutinović je bio naš savremenik, na najodgovornijim pozicijama u državi, onda kada je našem narodu bilo teško, možda i najteže. 

"Oni koji pamte poslednju deceniju 20. veka, pamte i Dejton, Rambuje, Kumanovski sporazum. Milutinović je utkao svoj diplomatski dar u preteške pregovore koje smo tada kao država vodili. Ratovali su Srbi hrabro, ali je do danas ostalo nezapamćeno da 19 najmoćnijih država sveta napadne jednu malu zemlju. Srbija, čiji je Milutinović bio predsednik se dostojanstveno branila od najjače vojne sile u istoriji čovečanstva. Dobro pamtim te dane i diplomatski odmereno, a ipak jako i čvrsto držanje Milutinovića", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, on je video da je Milutinović bio oprezniji od drugih i da je razumeo moć onih koji nas napadaju.

Kako je rekao, bio je racionalniji, smireniji i pokušavao je da ukaže na sve teškoće sa kojima ćemo da se suočimo, ali da mi nismo hteli da ga čujemo.

"Istovremeno Milutinović nije dovodio u pitanje nečasne namere onih koji su jači. Imao je nešto što svaki odgovoran čovek ima, a što nisam primetio kod drugih, a to je strah za sudbinu nacije. Kroz buku koju je nosio sa sobom i koju nije krio moglo je da se vidi kolika je njegova posvećenost, ozbiljnost i odgovornost", rekao je Vučić.

Kako je rekao zbog "časne odbrane svoje zemlje" bio je primoran da se suoči sa strašnim i neljudskim merama koje su protiv njega pokrenute.

"Šta god izmišljali, a mnogo su izmišljali, čak ni Haški sud nije ništa mogao, a izmisli u njegovom slučaju. Posle 5,5 godina u haškom tribunalu osećaj gorčine postoji ali ne toliko da bi bio ljut. To je njegova rečenica koju ćemo najduže pamtiti. Bio je briljantan ambasador u Atini, ministar spoljnih poslova sve do haške golgote. Bio je čovek skroman i povučen, odmerenih i istančanih manira", rekao je on.

On je otkrio detalj da ga je Milutinović zvao u retkim prilikama za sitnice i pitao za njih kao da pita za najveću stvar na svetu.

Kako je rekao bio je uvek umeren i odmeren, baš kako se očekuje od diplomate njegovog kalibra, kao i da je sa malo reči govorio mnogo.

"Milutinović je svoj život i svoju sudbinu, kao i svoje porodice, uvek vezao za sudbinu svog naroda, bio je dobar kolega, veran prijatelj, privržen  suprug i otac. Ovom prilikom još jednom izražavam najdublje saučešće njegovom Veljku", rekao je Vučić.

Poručio je Milutinovićevom sinu da ima na koga da bude ponosan.

"Tvoj otac bio je ozbiljan, odgovoran i veliki poltičar. Neka mu je večna slava i Bog da mu dušu prosti", zaključio je Vučić.