Vučić: Moramo sami da se borimo i uvezemo dozvoljeno

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Abu Dabiju da je zbog situacije sa Ukrajinom, kada je reč o naoružanju, sve drugačije i istakao da Srbija sama mora da se bori za sve i da uveze ono što je dozvoljeno, prenosi RTS.

Vučić je kazao novinarima da se nada da će se situacija oko nabavke naoružanja uskoro unormaliti.

"Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije – na Kosovu i Metohiji. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini njihovih dronova-samoubica, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

Prema njegovim rečima, već u narednih pet ili šest meseci, Vojska Srbije će imati prve srpske dronove-samoubice.

"To su dronovi-samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo, nadamo se, već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove-samoubice u Vojsci Srbije", rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju.

Istakao je da "vojska nije igračka", da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Kako navodi, na svemu drugom mora i dalje da se radi jer je pred nama izazovan period.

Prema njegovim rečima, na osnovu onoga što je mogao da vidi po izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina, jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, ističe predsednik, kao i inače eskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu.

"To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbiji i sa zapadne strane i od strane drugih međunarodnih faktora", rekao je. 

Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa srpskim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja.

Emirati su zadovoljni razvojnim projektima koje su srpske kompanije predstavile, kazao je Vučić i precizirao da se radi o haubičkim mecima i novim kalibrima koji su efikasni na dužinama većim od 70 kilometara.

Vučić je istakao da je bila velika čast za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odbramene industrije na Sajmu te da je Srbija uspela da dovede i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko-opitnom centru Srbije.

Istakao je da je trenutno sveopšta trka za oruđem i opremom, za bržim, uspešnijim i boljim oruđem, kao i trka za dronovima i oruđem koje uništava dronove.   

Prema njegovim rečima, promene koje Srbija pravi su velike, a sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda.

"Moramo da vidimo da li 'Petoletka' u Trsteniku to može da iznese, to je velika stvar, uložićemo u nove linije kod njih. 'Sloboda' sve može da proda: granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2, a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije", rekao je Vučić.

Dodaje da je teško proizvesti sve što je potrebno ukoliko se pogleda da Rusi dnevno potroše 35.000 municije, Ukrajinci oko 16.000.

"Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu", rekao je Vučić.

kada je reč o srpskoj odbrambenoj industriji, predsednik ističe da će plate rasti i ističe da je tržište neverovatno.

"Svi hoće da ratuju i spremaju se za rat. Sve što proizvedemo možemo da prodamo. A da to nije moralno, kažite ljudima u Kragujevcu, Čačku, Lučanima, Obrenovcu, Bariču... kažite da će ostati bez posla posle 50 godina jer mi nećemo da učestvujemo u prodaji oružja. Ja to neću da im kažem", rekao je Vučić.

Istakao je da će Srbija, dok je on predsednik, razvijati svoju industriju, da se štiti i da prodaje oružje.

"Nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo sem ako nismo napadnuti, ako hoćete možemo da pomognemo, a interesuje nas naša vojska, a onda, koliko ćemo da radimo. Tako se racionalno ponaša", ocenio je i dodao da se izu Srbije neće ništa izvoziti osim viška, što je municija.

Predsednik je najavio da će tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i još nekoliko ekonomskih sastanaka.

Istakao je da je ogromna čast što je šeik Bin Zajed posetio štand Srbije na Sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi peli po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje.

"S njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi", rekao je predsednik Srbije.