Vučić o reakcijama na njegovo obraćanje u UN: Naše je bilo da kažemo šta je istina

Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Njujorku da na njegov govor na sednici Generalne skupštine UN velike sile nisu reagovale i da ne očekuje od njih da će mu išta reći, dodajući da se njemu javljaju "mali" koji su srećni što je neko rekao što i oni misle.

Na pitanje da li je bilo reakcija i da li mu je neko rekao da je bio oštriji u svom govoru, Vučić kaže da verovatno sada između sebe razgovaraju kako je "zaostao u prošlosti".

"Meni se javljaju ovi iz malih zemalja koji su srećni jer je imao neko da kaže što i oni misle. A ovi će da ćute, naravno da mi niko neće reći da sam bio oštriji", kazao je.

Dodaje i da je svestan toga i da ne očekuje da će njegov govor išta promeniti. 

"Ma ne, nisam dete da takve stvari očekujem, to je u bajkama, nema ništa od toga, naše je bilo da kažemo šta je istina, da ostane zapisano u istoriji zbog našeg naroda, da ostane na ponos našem narodu da smo retki koji smo smeli da kažemo kako stvari stoje, da kažemo pravu istinu. Naravno da neće doprineti ničemu, ali će osnažiti našu poziciju jer znaju da znamo i da razumemo i da ne misle da zato što ne razumemo možemo da pristanemo na nemoguće", kazao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je podsetio i na to što su ranije pričali da prestanak sukoba nije došao, Vučić kaže da neće ni doći.

"Rekao sam ono što mislimo i šta radimo. Gabrijel Eskobar je rekao da Srbija ima svoju politiku, on je hteo da nas kritikuje, ali rekao je istinu. Mi imamo svoju politiku, ja sam na to ponosan, ali to neće pomerati kule i gradove, ali naše je da radimo naš posao. Mogli ste da čujete danas i Gvineju, Burundi, Malaviju i mnoge druge - polako taj vetar i miris slobode oseća se svuda u svetu. Kažu da nisu ni proamerikanci, ni prorusi, niti bilo šta drugo, već da su Afrikanci i imaju tu i tu politiku. Taj bauk slobode i nezavisnosti opet se širi po svetu", naveo je predsednik Srbije.

Kako je naveo, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom razgovarao je o poštovanju principa na kojima počivaju UN. Navodi da je rekao Guterešu da će Srbija nastaviti da poštuje principe i da je zahvalna za Guterešov doprinos u ostvarenju principa.

"Imali smo dobar razgovor i oko Kosova i Metohije, obavestio sam generalnog sekretara o situaciji, sada idem na sastanak sa potpredsednikom Kine, pa sa Miroslavom Lajčakom, posle na američki mediji Njuz maks i tako - duga je noć", kazao je Vučić.