Vučić: Očekujemo od BiH da poštuje teritorijalni integritet Srbije

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci posle sednice Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, da Srbija očekuje od BiH da na isti način kao što ona poštuje teritorijalni integritet BiH, ta država poštuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama proisteklim iz Povelje UN, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savetu Evrope, preneo je RTV.

"Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj ona odgovara ili ne u pojednim slučajevima. Poštujemo principe međunarodnog prava i u skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proistekao i Ustav BiH kao temelj BiH sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", naglasio je Vučić, preneo je Tanjug.

Istakao je da je Srbija poštovala i da će poštovati teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH i svaki dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

"Smatramo da je veoma važno i očekujemo od BiH da na isti način kao što mi poštujemo teritorijalni integritet te zemlje da ta država poštuje teritorijalni integritet Srbje u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama proisteklim iz Povelje UN, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savetu Evrope, pa bismo zamolili prijatelje u BiH da ubuduće pokažu poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije, na isti način kao što i mi pokazujemo prema teritorijalnom integretu BiH", poručio je Vučić.

Srbija će se ponašati kao da sankcije prema rukovodstvu RS ne postoje

Vučić izjavio je i da Srbija neće priznavati sankcije koje su SAD uvele rukovodećim ljudima Republike Srpske i poručio da su oni u Srbiji uvek dobrodošli i da će nastaviti da sarađuje sa njima.

On je rekao da je Srbija protiv sankcija jer one uvek proizvode pogrešnje efekte i da je i sama gotovo deceniju bila izložena teškim sankcijama.

"Sankcije rukovodstvu RS smatramo neprimerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, bez obzira što smo mi mala zemlja i mali narod, posebno u poređenju sa tako velikom silom kao što su SAD, mi nemamo izbora i, u skladu sa tim, Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih primenjivati i ni na koji način se nećemo saglasiti sa onima koji su te sankcije protiv pripadnika našeg naroda uvodili", poručio je Vučić.

Dodao je da je to za nas jedina moguća odluka, pravična, časna i teška odluka zbog koje će Republika Srbija trpeti posledice, ne direktne, ali indirektne bez sumnje.

"Mi nemamo izbora i ne možemo da ostavimo svoj narod na cedilu, nećemo da postavljamo blokade na Drini, kao što su neki postavljali blokade na Drini i zabranjivali osobama iz RS da dolaze u Srbiju. Kod nas su sve osobe koje su pod američkim sankcijama dobrodošle, nikakav problem u Srbiji nećete imati i mi ćemo sa vama nastaviti da sarađujemo, posebno imajući u vidu da smo uvereni da te sankcije nikome neće doneti dobro, a naneće štetu našem poverenju prema tako velikim silama koje takve mere donose isključivo prema pripadnicima srpskog naroda", zaključio je Vučić.

On je ponovio da Srbija ne beži od poštovanja pijeteta drugih naroda i hrvatskog i bošnjačkog, ali da to ne znači da smo spremni da zaboravimo srpske žrtve i da ih prećutkujemo.

"Sinoć smo u manastiru Osovica imali izuzetnu večeru i razgovarali smo o svim važnim pitanjima zajedno sa patrijarhom Porfirijem i o svim teškim temama u regionu u situaciji u kojoj su i Srbija i RS. Ja sam obrazložio sve muke i probleme o KiM, sve duple aršine, a Dodik i ljudi iz RS su govorili o svojim problemima i sankcijama. Jer kada vam najmoćnija zemlja sveta uvede sankcije i kriminalizuje lidere nije lako", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, mnogi zaboravljaju kako je sve krenulo i kako oni ni jednog trenutka nisu pomislili da kazne kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlju ni bilo kog drugog.

"Onda dolaze sankcije za šefa BIA, pa prema Dodiku i drugima iz RS. To su za naš narod teške vesti zbog kojih moramo da budemo zabrinuti i da nađemo pragmatična rešenja", rekao je Vučić.