Vučić sa Zurofom o projektu memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu

Aleksandar Vučić i Efraim Zurof
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa direktorom Centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom, sa kojim je razgovarao o konkretnim inicijativama u cilju očuvanja sećanja na žrtve nacističkog režima, kao i o projektu podizanja memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu, koji bi bio posvećen žrtvama nacističkog režima po ugledu na Jad Vašem u Jerusalimu. 

Vučić je zahvalio Zurofu na doslednoj i neumornoj borbi i predanom radu na rasvetljavanju zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, kao i na tome što se sa ogromnom posvećenošću i dalje bori za jasnu osudu ustaških zločina. Kako je saopštila Pres služba predsednika, Vučić je naglasio da se tom borbom daje nemerljiv doprinos pravdi koju žrtve zaslužuju, ali i sprečavaju opasne pojave istorijskog revizionizma koje su sve vidljivije.
 
"Ugled Vaše institucije i Vas lično doprinosi ozbiljnijem sagledavanju istorijskih činjenica i opreznijem nastupu onih koji neprestano rade na umanjivanju, čak i negiranju stradanja srpskog naroda", istakao je Vučić i dodao da saosećanje koje delimo ujedno predstavlja i podsetnik da nikada ne zaboravimo šta se zaista događalo tokom Drugog svetskog rata.
 
"Zahvalio sam gospodinu Zurofu i na snažnoj argumentovanoj reakciji nakon zabrane da posetim spomen-kompleks u Jasenovcu, kojom je podržao moje pravo da to uradim, kako sa ljudske, tako i sa državničke strane", poručio je predsednik i dodao da su nepriznavanje zločina i njihovo osporavanje neprihvatljivi u svakom civilizovanom društvu.
 
Predsednik je istakao da je Srbija, kao i uvek, odlučna u borbi protiv antisemitizma, što je do sada u više navrata pokazala na konkretan način, ne samo time što je bila prva zemlja koja je donela Zakon o restituciji, odnosno povratu imovine jevrejskim porodicama, već i pokretanjem niza inicijativa i projekata u cilju očuvanja sveobuhvatnog sećanja na žrtve nacizma.
 
"Srbija je usvojila zakon o Memorijalnom centru 'Staro sajmište' radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina", podsetio je Vučić i dodao da Srbija nastavlja da čini sve kako bi svaka žrtva ostala upamćena.
 
"Sagovornici su se saglasili da naše tradicionalno istorijsko savezništvo predstavlja i večitu sponu u sećanju na zločine koji su počinjeni protiv srpskog i jevrejskog naroda, te da će se u tom smislu postojeća saradnja produbiti i proširiti i na brojne druge projekte i inicijative", navodi se u saopštenju posle sastanka Vučića i Zurofa.