Zaharova: Zločinački režim Kurtija prešao na aktivno etničko čišćenje Srba

Skopje_231201_Marija Zaharova 01
Izvor: Kosovo Online

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova okarakterisala je poslednje odluke Prištine kao “aktivno etničko čišćenje Srba”, prenosi Sputnjik.

"Zločinački režim 'premijera' Kurtija definitivno je prešao na aktivno antisrpsko etničko čišćenje - progon Srba sa njihovih iskonskih teritorija. Na taj način Priština nastoji da izbegne ispunjavanje svojih obaveza, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština", navela je Zaharova.

Prema njenim rečima, položaj Srba na Kosovu se pogoršava iz dana u dan, a kršenje Rezolucije SB UN 1244 postalo je "mračna rutina". Nivo međuetničke napetosti dramatično raste.

Zaharova je konstatovala da je posle odluke da se zabrani srpski dinar i nealbansko stanovništvo tako liši isplata penzija, pomoći i drugih davanja, počela je nova faza likvidacije administrativnih i komercijalnih struktura koje nisu pod kontrolom Prištine, uklјučujući filijale "Pošte Srbije".

Takođe se sprovode nezakoniti pretresi, oduzimaju se dokumenta i novac, privode se zaposleni, izmišlјaju krivični predmeti, navela je Zaharova.

Zapad, podstičući Kurtija, pokušava da kazni Beograd za odlučnost u odbrani nacionalnog suvereniteta i prava da vodi samostalnu politiku, kao i za rešenost da da očuva prijatelјske odnose sa Rusijom i drugim državama koje su izvan evroatlantske orbite, zaklјučila je portparol ruskog Ministarstva spolјnih poslova.