Zećiri: Ljudi odlaze iz policije, još čekamo sastanak sa ministrom

Imer Zećiri
Izvor: Kosovapress

Predsednik Sindikata kosovske policije Imer Zećiri je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da se još nisu sastali sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom da bi odredili koji od njihovih 14 zahteva Vlada Kosova može da ispuni u kratkom vremenu. Zećiri je naveo da je prošle godine zbog lošeg materijalnog stanja iz policije otišlo 100 pripadnika, a da je u januaru deset službenika dalo otkaz.

Kako ističe, uprkos činjenici da su 20. decembra, nakon protesta Specijalnih jedinica Kosovske policije, zvaničnici sindikata održali sastanak sa ministrom Dželjaljom Svečljom i dikretorom Policije Gazmendom Hodžom, na kome je dogovoreno da vlada odredi prioritete u ispunjavanju 14 sindikalnih zahteva policije, do danas nije bilo pomaka.

Zbog toga je Unija policijskih sindikata uputila novo pismu ministru, kako je naveo Zećiri, da bi ga podsetili na obavezu.

On je istakao da će insistirati da se ovaj sastanak održi i da se ispune njihovi zahtevi.

“Ovaj sastanak još nije održan, ne znamo zašto nije održan, iako smo se obratili sa zahtevom da podsetimo ministra da se sastanemo. Očekujemo da ćemo uložiti žalbu pred Komisijom za predstavke i svakako čekamo da zakaže sastanak od strane ministra”, naveo je Zećiri.

Kako ističe, prošle godine bilo je 100 dobrovoljnih otkaza iz službe, a u januaru ih je bilo deset.

Odgovarajući na pitanje da li je sa viznom liberalizacijom došlo i do većeg odliva policijskog osoblja, Zećiri kaže da takav trend nije vidljiv.

“Međutim, ako zaista ostanemo u ovim uslovima i nijedan od ovih zahteva ne bude ispunjen ili zahtevi ne počnu da se ispunjavaju, sumnjam da do sredine godine nećemo imati priliv ili ostavke više nego inače”, naveo je Zećiri.