Zećiri: Početak mandata težak, uspeli smo da se vratimo na pravi put

Izmir Zećiri
Izvor: Facebook

Predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri, povodom godinu dana od kada je na toj funkciji, kazao je da je početak mandata bio težak, ali da su vremenom uspeli da vrate stvari na pravi put, prenosi Kaldžo. Dodaje da nema dovoljno pomoći Vlade Kosova.

"Najveći izazov je bio početak, kada sam se suočio sa akcijom kriminalno-terorističkih grupa koje su pokušavale da ubede sve građane da se pridruže opozicionom otporu kako bi sprečili normalno funkcionisanje", kazao je Zećiri, koji je, kao i predsednici ostale tri opštine na severu Kosova, izabran sa svega oko tri odsto glasova građana, na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Navodeći da je vremenom postignut napredak, Zećiri kaže da i dalje održava sastanke svakodnevno, ali i da je većina građana sa kojima razgovara iz srpske zajednice.

Ukazuje i da među zaposlenima u Opštini trenutno ima oko 50 građana srpske nacionalnosti, ali da su konkursi otvoreni i za druge i da će se nastaviti zapošljavanje i pripadnika srpske zajednice.

Prema njegovim rečima, glavni zahtevi građana su u vezi zapošljavanja u institucijama i u vezi infrastrukture i raznih subvencija.

Kada je reč o stočarstvu, Zećiri kaže da se subvencionišu porodice koje su lošijeg ekonomskog stanja i imaju bolesne ljude.

U jesen prošle godine, 730 porodica ima koristi od ovog projekta, kaže Zećiri i dodaje da do sada imaju negde oko 450 zahteva za pomoć.

"Kapitalni projekti poput asfaltiranja nekoliko puteva širom opštine i izgradnje parka za decu u opštini Zubin Potok, unutrašnja obnova opštinskog objekta, sve je to uoči početka radova", dodao je gradonačelnik Zubinog Potoka.

Zećiri je rekao da nemaju dovoljno pomoći Vlade Kosova.

"Imamo obećanja, ali manje konkretne pomoći", dodaje Zećiri.

Kako kaže, više pomoći Vlade Kosova potrebno je kada je reč o bezbednosti.

"Zahvaljujući organima za sprovođenje zakona koji rade profesionalno i odgovorno, situacija je i dalje mirna i pod kontrolom, a bezbednost građana je na pravom nivou", kaže Zećiri.

Govoreći o procesu zamene vozačkih dozvola u one koje izdaje Kosovo, Zećiri kaže da taj proces ide "dobro, bez ikakvih problema".

Kada je reč o popisu stanovništva, Zećiri navodi da postoji interesovanje, ali ne u većem obimu.

Ukazuje da je plan za ostatak mandata funkcionalizacija tehničkog osoblja Opštine angažovanjem stručnjaka, kao i realizacija nekih infrastrukturnih projekata.