Albanija počinje pregovore sa EU o saradnji sa Fronteksom

Fronteks
Izvor: Albanian post

Albanija je zvanično dobila zeleno svetlo za proširenje saradnje sa Evropskom agencijom za zaštitu granica i obale Fronteks, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan, ističući da će deo ovlašćenja biti i BiH, Crna Gora i Srbija, kako bi se suočili sa nedavnim izazovima migracija na Zapadnom Balkanu i balkanskim rutama prelaza ilegalnih imigranata, prenosi Albanijan post.

Na osnovu odluke, dodaje se, biće i sletanje osoblja Fronteksa u region, kako bi ukazali, a zatim i blokirali ilegalne rute prelaska imigranata, koji dolaze uglavnom iz azijskih zemalja.

Očekuje se da će to uticati na povećanje bezbednosti granica same EU, uzimajući u obzir migracione krize sa kojima se Unija suočava.Pored toga, sprovodiće se zajedničke akcije na identifikaciji i hapšenju trgovaca imigrantima, bilo u formi strukturiranih grupa ili pojedinaca.

U prethodnom mandatu Fronteksa postojali su i sporazumi sa Albanijom, ali su oni dozvoljavali agenciji da sprovodi samo zajedničke operacije i da šalje svoje timove samo u zemlje koje se graniče sa državom iz Evropske unije.

Međutim, ažuriranjem novog sporazuma, četiri balkanske zemlje potpisnice moći će da dobiju pomoć u direktnoj kontroli migratornog toka, odnosno u izvođenju velikih operacija protiv ilegalnog prelaska granice u okviru zaštite teritorije. 

Zahvaljujući novom sporazumu, osoblje Fronteksa imaće priliku da obavlja i izvršne funkcije, poput vršenja kontrola na graničnim prelazima ili vršenja biometrijske identifikacije osoba koje prelaze granične prelaze ovih zemalja.

U proteklom periodu sproveden je niz uspešnih operacija između Evropske agencije i Albanije, gde su uhvaćeni pojedinci ili strukturisane grupe, koji su vršili nezakonite radnje uz neovlašćeni prelazak granice stranih državljana.