Albanijan post: Albanska kriminalna mreža glavna za trgovinu drogom u EU

Kriminalne mreže Albanija
Izvor: Albanian post

Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) u svom najnovijem izveštaju označio je Albaniju kao jednu od zemalja Zapadnog Balkana u kojoj se nalaze kriminalne mreže koje drže prvo mesto na regionalnom tržištu droge, prenosi Albanijan post.

U izveštaju se navodi da su kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale glavni akteri na regionalnom i tržištu droge Evropske unije, a kao jedan od razloga za pojavu i širenje ovih kriminalnih mreža na regionalnim tržištima naveden je strateški geografski položaj.

Prema izveštaju, strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, ubrzao je delovanje kriminalnih grupa.

"Nekoliko zemalja EU nalazi se na rutama trgovine ljudima koje prolaze kroz Zapadni Balkan pre ponovnog ulaska u EU", navodi se u izveštaju EMCDDA.

Tako je u izveštaju identifikovano operativno prisustvo grupa Zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gde su luke Antverpen i Roterdam važne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Takođe je utvrđeno da su Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Velika Britanija važne zemlje za te grupe na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

Pomenute mreže su usvojile najnoviju dostupnu tehnologiju za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, koja podrazumeva i složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove ili korišćenje kriptovaluta i šifrovane komunikacije.

Čini se da i Zapadni Balkan i zemlje EU služe kao utočište za kriminalne grupe koje se kriju od rivala ili kazne.

"Izveštava se da članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbegavaju pravdu naseljavanjem na Zapadnom Balkanu, dok se veruje da su ruske kriminalne organizacije uključene u aktivnosti pranja novca duž obale regiona", detaljno je naveo EMCDDA.