Alijansa za Albance: Stoilković da prizna Kosovo i genocid u Srebrenici

Alijansa za Albance
Izvor: Alijansa za Albance

Stranka Alijansa za Albance reagovala je juče na predlog mandatara Hristijana Mickosko da potpredsednik Vlade koji će rukovoditi resorom za odnose među zajednicama bude Ivan Stoilković, navodeći da Stoilković ima proruske stavove i da je na istoj liniji sa Aleksandrom Vučićem i Vladimirom Putinom.

"Pored toga što je nelegitimna, najavljenoj Vladi koja sada dolazi dodaju se i antialbanski, antizapadni i antiustavni elementi u odnosu na susedne zemlje. Ministar i potpredsednik Vlade koji će biti posvećen Ohridskom sporazumu, Ivan Stoilković, poznat je po svom proruskom stavu i, u skladu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ne priznaje nezavisnost Kosova, čime je ozbiljno narušio Ustav zemlje, kao i negiranjem genocida u Srebrenici", navode iz Alijanse.

U saopštenju javno zahtevaju da se Stoilković pre glasanja za vladin kabinet javno izjasni da je za priznanje Kosova kao nezavisne države, priznate Ustavom Severne Makedonije, kao i da se ogradi od Putina i Vučića i izjasni se za EU i SAD.

"Osim toga, Stoilković mora prihvatiti i srpski genocid u Srebrenici u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN za koju je glasala i Sjeverna Makedonija", stoji u saopštenju stranke.

Alijansa za Albance je u saopštenju apelovala na koaliciju VREDI koja je izgubila parlamentarne izbore bar u ovom delu da ne bude servilna i da ne pristane da bude u Vladi dok Stoilković ne iznese gore navedene izjave.