Alijansa za Albance: Vlada Severne Makedonije da napusti "Otvoreni Balkan"

Alijansa za Albance
Izvor: Reporteri

Politička partija Alijansa za Albance, bliska premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, zatražila je od Vlade Severne Makedonije da napusti inicijativu "Otvoreni Balkan" i svoju energiju usmeri na "Berlinski proces", prenosi Reporteri.

Politička partija koju je do avgusta ove godine vodio albanski političar Zijadin Selja, koji je podneo ostavku na mesto predsednika stranke posle debakla na lokalnim izborima u Tetovu, zatražila je od Vlade Severne Makedonije da odustane od projekta “Otvoreni Balkan”, po uzoru na Pokret Samoopredeljenje, njihovu partnersku stranku čiji predsednik Aljbin Kurti odbija da se integriše u taj projekat.

U pismu upućenom makedonskoj vladi navedeno je da je "Balkanski proces" jedina inicijativa koju oni podržavaju.

"Pozdravljamo pokretanje "Berlinskog procesa" od strane nemačkog kancelara i dogovore postignute između šest zemalja Zapadnog Balkana pod vođstvom nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok", navodi se u pismu Alijanse za Albance.

Kako se dodaje, dogovori o međusobnom priznavanju fakultetskih diploma i stručnih kvalifikacija veoma su važni za materijalizaciju zajedničkog regionalnog tržišta.

"Ali, politički najvažniji sporazum je bez sumnje onaj o slobodnom kretanju sa ličnim kartama između šest zemalja Zapadnog Balkana, što znači rušenje poslednjeg viznog zida u regionu, onog između Kosova i Bosne i Hercegovine", naglašeno je.

Alijansa za Albance  "Berlinski proces" vidi kao jedini okvir za integraciju regiona u EU.

„Ovo dostignuće još jednom potvrđuje da je Berlinski proces jedini okvir za ekonomsko-političku integraciju regiona, rešenje preostalih prepreka za postizanje Zajedničkog regionalnog tržišta i jedini put za postepenu integraciju Balkana u Jedinstveno evropsko tržište“, kaže se u pismu stranke upućenom Vladi Severne Makedonije.

Ta stranka navodi da "Otvoreni Balkan" vidi kao paralelnu avanturu i improvizaciju od koje treba odustati, jer, prema njihovom mišljenju, ne doprinosi povećanju saradnje već produbljivanju sporova.

„Dokazano je da projekat "Otvoreni Balkan" ne doprinosi rastu regionalne saradnje, već, naprotiv, produbljuje sporove i negativno utiče na realnu integraciju regiona i šteti implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta "Berlinskog procesa".To potvrđuje Izveštaj o napretku Severne Makedonije za 2022. godinu, u kome se ocenjuje da primena četiri slobode kretanja na jedinstvenom tržištu ostaje među najslabijim tačkama evropskih reformi u zemlji”, dodaje se.

Sranka poziva Vladu Severne Makedonije da od sada svu svoju energiju posveti implementaciji akcionog plana "Zajedničkog regionalnog tržišta 2021-2024".

"Improvizacije i paralelne avanture, procesi isključivanja i vođenje ka Zapadnom Balkanu na dve brzine moraju se odmah prekinuti“, navodi se u pusmu Alijanse za Albance.