Ambasadorka Ageler: SAD razočarane pravosuđem u Severnoj Makedoniji

Skoplje
Izvor: Kosovo Online

Ambasadorka SAD u Skoplju Angela Ageler izrazila je razočaranje zbog situacije u oblasti pravosuđa u Severnoj Makedoniji zbog korupcije, političkih uticaja, neefikasnosti i neprofesionalizma, prenela je Gazeta ekspres.

Ambasadorka je rekla da, uprkos posvećenosti i velikoj finansijskoj pomoći američke vlade tokom poslednjih decenija za uspostavljanje funkcionalnog i nezavisnog pravosudnog sistema, rezultati izostaju.

"Nažalost, naše ulaganje u napredak pravosuđa nije dalo očekivani rezultat", rekla je Ageler.

Dodala je da su razočarani kada je u pitanju napredak u oblasti pravosuđa.

"U proteklih 30 godina uložili smo pola milijarde dolara u programe vladavine prava i dobrog upravljanja, ali ne vidimo poboljšanja i reforme koje smo očekivali od tako velike investicije",  rekla je ambasadorka.

Ona je izrazila zabrinutost zbog prisustva korupcije, ne samo u pravosuđu, već i u drugim oblastima.

"Sistematska korupcija širom zemlje u svim sektorima šteti građanima Severne Makedonije. Svi vi zaslužujete bolje društvo, efikasno pravosuđe, vlast čije je delovanje transparentno i služi vama – građanima. To je kamen temeljac pravedne i funkcionalne demokratije. To je ono na šta vlada treba da se fokusira, bez obzira koja je stranka na vlasti", rekla je Ageler.

Prema njenim rečima, pravosuđe treba da bude nezavisna, "potpuno samofinansirajuća i nepolitička sfera vlasti".

"Politički lideri to treba da žele, a građani da traže", kazala je ona.

Sjedinjene Američke Države su 20. juna stavile gradonačelnika Opštine Struga Ramiza Merka na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, zbog umešanosti u korupciju, nakon što je, kako je saopštio Stejt department, "rasipao sredstva i mešao se u sudske i druge javne procese, narušavajući poverenje javnosti u demokratske institucije i zvaničnike Severne Makedonije".