Američki borbeni avioni F-35 prvi put sleteli na aerodrom u Skoplju

Avioni F 35.jpg
Izvor: Fejsbuk

Borbeni avioni F-35 Nacionalne garde američke države Vermont sleteli su danas prvi put na aerodrom u Skoplju, a pre sletanja, preleteli su iznad aerodroma u Petrovcu, kao i iznad Skoplja, prenosi Danas.

Avione koji su u sastavu 134. borbene eskadrile Nacionalne garde Vermonta, na aerodromu je dočekala ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska.

"Sletanje ovih aviona na makedonsku teritoriju, koji predstavljaju najnapredniju tehnologiju, još jedan je dokaz neraskidive veze koja postoji između nas i NATO saveznika“, rekla je ona i istakla da aerodromi u Severnoj Makedoniji mogu da obezbede i podršku avionu F-35 za izvršavanje različitih misija i za bezbednost vazdušnog prostora Alijanse.

Kako je rekla Petrovska, sletanje aviona F-35 na aerodrome u Petrovcu je najočigledniji primer strateškog partnerstva i međusobnog poverenja između SAD i Severne Makedonije.

Potpukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta rekao je da su dugoročna partnerstva osnova koja, kako je istakao, garantuje kolektivnu bezbednost.

„Upravo zbog članstva Severne Makedonije u NATO, kao saveznik možemo da podelimo bezbednost koja proizilazi iz misija patroliranja vazdušnim prostorom i brzog razmeštanja naprednih sposobnosti na platformi F-35, kao što ste videli danas“, rekao je Mekrej.

Severna Makedonija, dodao je, obezbeđuje obuku i resurse za vazduhoplovstvo NATO preko vojnog aerodroma u Petrovcu i poligona Krivolak.

„Vazduhoplovne snage NATO pak imaju šansu da treniraju sa vašim vazduplovnim vingom i armiijom, da bi garantovali sadašnju i buduću bezbednost Severne Makedonije, balkanskog regiona i Evrope kao celine“, rekao je Mekrej, kojem je u čast dugogodišnjeg partnerstva Severne Makedonije i SAD Petrovska uručila makedonsku zastavu.