Bekteši: Evropska unija treba da bude otvorena za zemlje Zapadnog Balkana

Krešnik Bekteši
Izvor: Telegrafi

Severna Makedonija je u potpunosti posvećena jačanju regionalne saradnje uklanjanjem svih barijera, odobravanjem i primenom svih protokola, standarda i propisa koje traže i uspostavljaju zemlje EU, izjavio je ministar privrede te zemlje Krešnik Bekteši.

Što se tiče uloge EU, Bekteši je u Tirani na Forumu ministara privrede pod nazivom "Zajedničko regionalno tržište – korak ka jedinstvenom tržištu EU", podvukao da ona treba da bude otvorena za zemlje Zapadnog Balkana, s obzirom da su Severna Makedonija i Albanija već u procesu skrininga.

"Ako želimo da imamo rast, plan rasta koji će se primenjivati u okviru Zapadnog Balkana, moramo da radimo zajedno, a ne da gledamo samo naše unutrašnje ekonomije", naglašava Bekteši.

Dodaje da je Severna Makedonija u potpunosti posvećena i da podržava inicijative da se zemlje regiona ujedine i da ostave iza sebe prošlost, koja, kako ocenjuje, stvara teške probleme.

"Mladi traže nove mogućnosti, unutar EU, a mi smo deo evropskog kontinenta, pa zašto ne bismo imali taj prosperitet u našim zemljama", naveo je Bekteši.

Naglasio je da Severna Makedonija u potpunosti podržava CEFTA protokol i inicijative EU.

"Ali mi tražimo više od toga, jer mislim da EU ima potencijal da posveti više pažnje ne samo rečima, već i delima za zemlje Zapadnog Balkana", naglasio je Bekteši, i dodao da o unutrašnjim problemima treba otvoreno razgovarati.