BiH bi mogla ostati bez novca od projekata za Zapadni Balkan vrednih milijardu evra

gasovod
Izvor: borba.info

Bosna i Hercegovina bi mogla ugroziti svoju šansu da iskoristi sredstva iz energetskog programa EU vrednog milijardu evra za Zapadni Balkan ako ne usvoji osnovne propise koji se tiču energetske politike, prenose Nezavisne novine.

Napomene radi, kada su u pitanju električna energija i gas, Energetska zajednica ne traži ni da se nadležnosti iz oblasti energetike prebace na državu, niti da se vrate entitetima, već traži jedinstveni regulatorni okvir na nivou BiH.

Problem u BiH nije u tome da EU traži jedan ili drugi pristup, već što u dva entiteta postoje potpuno različiti koncepti, koji onemogućavaju da se na nivou BiH usaglase zakonski i regulatorni okvir.

Na primer, zakon o gasu na nivou države ne bi morao ni da oduzima niti da vraća nadležnosti iz oblasti gasa, nego da uspostavi isti okvir na nivou cijele države. Akcenat tog zakona je na usvajanju obaveza EU koje se odnose na odvajanje proizvođača od distributera i potpuno omogućavanje pristupa trećoj strani tržištima u BiH.

Sudeći prema poslednjem izveštaju Energetske zajednice, oba entiteta su oba ova uslova u velikoj meri već ispunila na entitetskim nivoima. EU želi da se ta rešenja urede državnim zakonom da bi se sprečila razilaženja i omogućio jedinstveni okvir, a ne nužno da se menjaju nadležnosti.

Nezvanično nam je rečeno da pomoć od 70 miliona evra, koju EU dodeljuje BiH za pomoć socijalnim kategorijama zbog povećanih računa za struju, neće biti ugrožena najnovijim svađama u BiH o energetskoj politici.

Sagovornik za "Nezavisne" objašnjava da će osnovni problem za povlačenje milijardi iz evropskih fondova za energetiku biti slaba pripremljenost institucija, s obzirom na to da su druge države u regionu angažovale sve svoje resurse da pripreme projekte koje će EU moći da finansira. Iz objašnjenja proističe da će BiH najverovatnije izgubiti mogućnost da iskoristi evropski novac u vidu grantova i jeftinih zajmova, ali ne zato što EU tražili da energetika bude na državnom nivou ili na nivou entiteta, već zato što posvađane  institucije u BiH bez vizije kako dekarbonizovati ekonomiju neće uspeti da kandiduju kvalitetne projekte.

Iako postoje tvrdnje u javnosti da je EU protiv interkonektora između Republike Srpske i Srbije, to nije tačno, jer EU insistira samo na tome da svi projekti koji se sprovode budu u skladu s Trećim energetskim paketom, što će ovaj interkonektor biti.

Ono što je tačno je da EU neće hteti da finansira taj projekt jer smatra da BiH treba da investira u projekte koji diverzifikuju snabdijevanje energijom, što u praksi znači da bi BiH trebalo da gradi konektore na zapadu zemlje, jer na istoku već postoji infrastruktura koja BiH povezuje s ruskim gasom, koji je i dalje jedini dobavljač. Svojim pravilima EU ne propisuje BiH čiji gas treba da kupuje ili dobavlja, nego da ima mogućnost da gas dobavlja od različitih proizvođača i time ojača svoju energetsku bezbednost u slučaju da jedan izvor prekine snabdevanje ili značajno poveća cene.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je indirektno ukazao na to da će biti moguće postići dogovor koji će odblokirati "Istočnu interkonekciju" i istovremeno omogućiti ono što žele Bošnjaci i Hrvati, da se na zapadu sa Hrvatskom napravi nova interkonekcija koja bi povlačila tekući gas s terminala na Krku.

Najnoviji spor u BiH započeo je nakon što je Denis Bećirović, član Predsedništva BiH, u proceduru uputio novi državni zakon o gasu, koji iritira predstavnike RS jer uzima entitetske nadležnosti. U saopštenju koje je poslato iz njegovog kabineta tvrdi se da je predlog zakona zasnovan na odredbama Ustava BiH, preuzetim obavezama prema EU i Energetskoj zajednici, a s ciljem uspostavljanja jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu s važećim energetskim paketima EU.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da neće podržati Bećirovićev predlog jer tvrdi da predstavlja napad na ustavne nadležnosti RS.

"RS je donijela zakone o gasu, električnoj energiji i obnovljivim izvorima energije i sva ova zakonska rešenja imaju podršku Energetske zajednice. Ova činjenica isticana je u svakom razgovoru koji sam vodio s predstavnicima Energetske zajednice. Problem je u FBiH", naglasio je Košarac, prenosi Srna.

Osim toga, Košarac je zapretio da će blokirati sve projekte iz oblasti energetike u FBiH ako taj entitet blokira interkonekciju između RS i Srbije.

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da ovu Košarčevu izjavu smatra kao pretnju i dodao da je to neprihvatljivo.

Dodik je kazao da je vreme da se odblokiraju i projekti koji su na čekanju u RS, napomenuvši da ako Nemačka ne ukloni blokadu sredstava koje RS treba da dobije za izgradnju koridora 5c, RS će sredstva potražiti na drugom mestu.