Čadež: Osnivanje Poslovnog saveta za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Marko Čadež
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da bi region trebalo da preuzime odgovornost bez čekanja signala sa strane i najavio formiranje Poslovnog saveta zapadnobalkanske šestorke (ZB6), preneo je Tanjug.

On je rekao da će zajednička regionalna komora, koja okuplja svih šest nacionalnih komora i predstavlja oko 400.000 preduzeća, formirati poslovni savet koji će pratiti napredak u otklanjanju prepreka za uspešnije privređivanje u regionu i o tome redovno informisati vlade, i predlagati im mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Savet će, kako je rekao, činiti vlasnici i menadžeri 12 najvećih kompanija iz celog regiona koje će na operativnom nivou pratiti postignute rezultate u otklanjanju barijera i unapređenju privredne saradnje.

Informacije sa terena redovno će prosleđivati ministarstvima i vladama regiona i Sekretarijatu CEFTA.

"Mi sami, u regionu, moramo da preuzmemo odgovornost, ne čekajući signale iz Berlina i Vašingtona", poručio je Čadež, koji je i predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

On je to najavio na panelu održanom u okviru video samita lidera Zapadnog Balkana posvećenog ekonomskoj saradnji, u organizaciji vašingtonskog Atlantskog saveta, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, albanski premijer Edi Rama, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Čadež je rekao da je jačanje privrednih veza i uklanjanje barijera uspešnijem međusobnom i poslovanju sa svetom u interesu poslovne zajednice, koja će napredak na tom polju meriti uspehom u savladavanju prepreka sa kojima se sada privrednici suočavaju, recimo, skraćenjem vremena koje kamioni gube čekajući na granicama i samim tim smanjenjem troškova poslovanja.

Poslovna zajednica nije zadovoljna brzinom kojom se ovi procesi odvijaju i spremna je da aktivno učestvuje u rešavanju problema.

Čadež je ukazao i na važnost političke podrške čvršćim regionalnim integracijama.

"Regionalna saradnja je među prioritetima u agendama lidera regiona. To je dobro za region, za ekonomiju, ali i za same lidere, jer ostvarujući rezultate na nacionalnom nivou, ako njihova privreda dobro posluje i građani bolje žive, ponovo će biti izabrani, rekao je Čadež.

Učesnici panela o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu u funkciji privrednog oporavka i napretka, istakli su značaj poboljšanja poslovne klime za kompanije iz regiona i investitore iz sveta, stvaranje predvidivog poslovnog okruženja, vladavine prava, unapređenja saobraćajne i energetske infrastrukture, jačanja privatnog sektora, pre svega malih i srednjih preduzeća, kao i podrške privredi da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje.