Cene nekretnina na albanskom primorju u porastu

Luka Drač
Izvor: Lajmi

Na albanskom primorju i ove godine rastu cene kuća i stanova, a prema navodima iz agencija za nekretnine, glavni razlozi za poskuplje su velika potražnja stranaca i poskupljenje građevinskog materijala, prenosi Gazeta ekspres.

U novim stanovima, u stambenim naseljima u Valoni i Sarandi, prema podacima agencija za nekretnine, cene stanova porasle su 40 odsto u odnosu na 2022. godinu, a na obali Drača i Kereta, nekretnina su 15 odsto skuplje.

U turističkim naseljima, koja su počela da se grade, poput Orikuma u ​​Valoni ili Sarandi, cene stanova kreću se od 2.500 do 3.500 evra po kvadratu.

Visok je i rast cena vila, pa se tako elitne kuće na obali prodaju po ceni od 1,6 miliona evra, što je 33 odsto više nego prošle godine.

Broker agencije za nekretnine u Draču Aijan Gjuzi kazao je da su cene nekretnina uz obalu, u oblastima Drač, Plaž, Golem, Škembi i Kavajes i Ćeret porasle za 100 do 200 evra.

Gjuzi dodaje da je na rast uticala velika potražnja za tim nekretninama i niska ponuda.

Prema njegovim rečima, nekretnine uglavnom kupuju Česi, Poljaci ili Albanci iz dijaspore, koji žele da ulažu i da te stanove izdaju.

"Prošle godine maksimalna cena za novogradnju sa pogledom na more na obali Drača i Kereta bila je do 1.300 evra po metru kvadratnom, a ove godine je 1.500 evra. Većina kupaca traži nekretnine u prvoj liniji, a tu je novogradnje manje. Zbog toga su cene porasle", kazao je Gjuzi.

Dodaje da u Draču i dalje mogu da se nađu nekretnine po nižim cenama.

"Stanovi izgrađeni pre 10 ili 15 godina u Golemu se prodaju po cenama od 600 do 650 evra po metru kvadratnom, koje preferiraju meštani, dok stanovi u novogradnji u Golemu ove godine koštaju od 800 do 850 evra", ispričao je on.

Gjuzi kaže da su do sada dominantni kupci bili Česi i Poljaci, a potražnju za stanovima sada "predvode" građani iz Severne Makedonije i sa Kosova, dok su, od lokalnog stanovništva, među njima uglavnom stanovnici prestonice.

Agencije za nekretnine tvrde da su cene na obali Drača dostigle vrhunac u poslednje dve godine i da se ne očekuje dalji rast, a tržišni stručnjaci dodaju da je potražnja stranaca povećala cenu u Draču.

Čak su i mnoge stanove prema nalazima agencija, u periodu od 2019. do 2021. kupile poljske i češke agencije po ceni od 500 evra po metru kvadratnom i preprodavale ih stranim državljanima po ceni od 750 evra. U agencijama za nekretnine smatraju da je to faktor koji je podigao cene drugih vlasnika koji preprodaju stanove.