Đeljošaj: Ne znam zašto mi Kurti nije čestitao izbor u Vladu, ali ako se Crna Gora okrene protiv Kosova, Albanci neće biti u Vladi

Nik Đeljošaj
Izvor: RTK

Potpredsednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj ocenio je u emisiji "Kalkso Pernime" da će Albanci izaći iz Vlade ukoliko se Crna Gora okrene protiv Kosova.

Đeljošaj je rekao da je podržao predlog da Andrija Mandić bude predsednik Skupštine iako Mandić ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Ovde sam da poštujem dogovore i dovoljno mi je da će Crna Gora nastaviti da sarađuje sa svim državama koje je priznala. Sa Mandićem smo se dogovorili da ćemo, ako glasa za našu vladu, glasati da on postane predsednik“, objasnio je Đeljošaj.

On je dodao da ako Kosovu bude potreban glas Crne Gore, imaće ga.

„Crna Gora će podržati Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, razgovarao sam i sa premijerom i on je potvrdio i rekao da ne mogu ni da pomislim na bilo šta drugo. Ali, ako se kojim slučajem Crna Gora okrene protiv Kosova, neću biti potpredsednik Vlade i svi Albanci neće biti deo vlade“, rekao je Đeljošaj.

Na pitanje da li bi Mandić pristao da se sastane sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom ako bi ga on posetio, Đeljošaj smatra da bi.

"Mandić bi se sastao sa njim, ako Konjufca dođe u Crnu Goru. Mislim da bi trebalo da se sastane sa predsednikom Skupštine Crne Gore“, rekao je Đeljošaj.

On je naglasio da u trenutnom sastavu crnogorske Skupštine, 11 poslanika ima svoj stav kao i svaki Srbin da je Kosovo deo rezolucije 1244, ali mislim da i sami znaju kuda ovo pitanje vodi.

Đeljošaj kaže da mu Aljbin Kurti nije čestitao izbor za potpredsednika Vlade Crne Gore, ali da ne zna razloge za takvu odluku premijera Kosova. 

„Aljbin Kurti mi nije čestitao ni dok sam bio predsednik opštine Tuzi. Iako znam Kurtija, imam komunikaciju sa njim, imali smo saradnju i pre nego što je postao premijer. Podržao sam ga, tražio je da ga podržim i ja sam ga podržao, ali kada sam izabran za načelnika opštine Tuzi nije mi čestitao, pa sam bio iznenađen, ali ne znam zašto je to tako”, rekao je Đeljošaj.

Ipak, dodao je da ga je Kurti primio pre nekoliko meseci u svom kabinetu. 

"On me je dočekao kada sam ga posetio kao predsednik opštine Tuzi, razgovarali smo o saradnji", rekao je Đeljošaj. 

Potpredsednik Vlade Crne Gore se, međutim, setio i slučaja kad je tokom pandemije zatražio pomoć od Kurtija, ali mu on nije odgovorio.

„Imali smo blokadu sredstava opštine od Vlade Crne Gore i tražio sam pomoć od Kosova, ali mi nisu odgovorili. Ni da ni ne, obratio sam se Aljbinu. Isto sam uradio i sa Vladom Albanije, ali ni tu nisam dobio odgovor. 

„Isti zahtev sam uputio i Vladi Albanije kada sam bio predsednik Tuzi, ali ni oni nisu odgovorili. To su pominjale čak i partijske strukture kada su odlučivale da uđu u vladu. Ja imam glavni teret. Rekli su mi da sam jednoglasno uvršten u vladu iz svoje stranke i to su mi napomenuli, rekli su mi predsedniče, da li se sećate kada nam je vlast blokirala finansijska sredstva, nemam sredstava ni za plate, obratili ste se zahtevom Vladi Kosova i Albanije, ali niste dobili odgovor", kaže potpredsednik Vlade Crne Gore i bivši predsednik opštine Tuzi.

On je dodao da u Vladi Crne Gore nema proruske stranke, takođe, prema njegovim rečima, ova država nikada neće raditi protiv interesa Kosova.

„Ministri, zamenici ministara pripadaju evroatlantskim partijama. Tačno je da su ovu vladu glasale te proruske stranke i da su dobili mesto predsednika skupštine", dodao je on.

Đeljošaj je rekao da će uskoro biti izvršeno izručenje Srbina Momćila Vukotića, kojeg kosovske vlasti traže zbog sumnje da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu 1999. godine. On je dodao da ga lično zanima ova stvar.

„Mislim da će vrlo brzo biti izručen. Tražio sam informacije o tome. Sa Kosova me niko nije pitao, ali me zanima. Rekao sam ministru pravde da mi da informaciju o tome, kada se radi o pitanjima Albanaca, nema potrebe da me neko pita da me to zanima. Odluka ovog ministra je skandalozna, mislim da nije argumentovana, ali poznavajući ovog ministra, mislim da ova odluka nije u redu“ – rekao je Đeljošaj.

On je rekao da poznaje prethodnog ministra pravde, koji je odbio zahtev Kosova za ekstradiciju i zbog toga tražio verifikaciju slučaja.

Upitan je i da li će Crna Gora izručiti Kosovu nekog od ljudi koji su učestvovali u sukobu sa kosovskom policijom 24. septembra u Banjskoj u slučaju da se oni sklone u Crnu Goru, odgovorio je potvrdno.

"Za nas su oni teroristi, oni su počinili teroristički akt i mi bismo postupili isto kao prema svakom teroristi“, rekaoe Đeljošaj.