Ðukanović: U toku je hibridni rat protiv Evrope i Zapada

Milo Đukanović
Izvor: PV portal

U organizaciji Atlantskog saveza u Crnoj Gori organizovan je "2BS Forum" na kojem je predsednik Milo Ðukanović kazao da se stabilnost njegove zemlje može učvrstiti jedino kroz proces evropskih integracija, ali da predstavlja problem kada sa partnerskih adresa stignu oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, to daje krila "uspavanom nacionalizmu iz 95-te godine, koji nikada nije odustao uz poruku da je Crna Gora postala nezavisna da bi bila članica Evropske unije i NATO".

„Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovde računa na proruske sentimente", naveo je crnogorski predsednik.

Govoreći o nedostatku interesovanje Evrope, Ðukanović dodaje i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa posledica upravo toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

„Dok EU to shvati život ne može da stane. Mi moramo da se razvijamo i onda dolaze drugi. Naš izbor je EU i NATO", rekao je Ðukanović i dodao da je očigledno "da sada neki pokušavaju da urade ono što nisu uspeli ranih 90-ih".

Vidimo, kazao je Ðukanović, da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države , što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, Ðukanović je rekao da su "oni zapravo pešadija velikosrpskog nacionalizma".

"Manji potok uvire u veći i zato strategiju državne politike ne može određiati manja nego veća koalicija. Vlada je nefunkcionalna i treba je smeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore", rekao je Ðukanović.

Kada j reč o podelama, Ðukanović smatra da su sva politička savremena društva podeljena, počev od američkog.

Govoreći o događajima na Cetinju, Ðukanović je rekao da je pogrešna percepcija da je postojao sukob između države i crkve.

"Ovde nije reč o ugroženosti vere već o zloupotrebi crkve kao jedinog preostalog mehanizma velikosrpske politike", rekao je Ðukanović.

Kосовац
15. Oktobar 2021.
И ти се нађе да спашаваш Европу, сила си ти нема шта.