Fejsbuk tražio od političkih stranaka u Albaniji da prikažu ko finansira njihove objave

fejsbuk mobilni
Izvor: Reporteri

Tehnološki gigant Fejsbuk saopštio je da bi političke stranke u Albaniji trebalo da pokažu više transparentnosti u načinu na koji finansiraju svoje političke oglase, putem veb lokacija koje poseduju, kao i da to treba da urade pre izbora u toj zemlji koji su zakazani za kraj aprila, prenosi Reporteri.

U izjavi na Fejsbuku navodi se da od četvrtka "sve predizborne i političke oglase u Albaniji moraju da daju ovlašćeni oglašivači i da će se natpisi naplaćivati".

Albanija će održati parlamentarne izbore 25. aprila, a zbog pandemije koronavirusa, predizborna kampanja se mahom odvija na svim društvenim mrežama.

Sprovode se stroge mere protiv pandemije, uključujući policijski čas, obavezno postavljanje maski i zabranu događaja sa više od 10 ljudi.

Od juna 2019.godine Fejsbuk je operacionalizovao mogućnost transparentnosti širom sveta, omogućavajući oglašivačima da budu ovlašćeni da kreiraju oglase.

Izbori u Albaniji uvek su bili osporavani i obeleženi nepravilnostima, uključujući navode o kupovini glasova i manipulaciji procesom prebrojavanja glasova, piše Reporteri.