Građani Kosova će u Albaniji biti tretirani isto kao i stanovnici EU i SAD

luka drač
Izvor: wikimapia.org

Studenti sa Kosova i iz drugih albanskih zemalja imaće najviše koristi od izmene Zakona o strancima u Albaniji, jer će biti oslobođeni državne takse za dobijanje boravišne dozvole, prenosi Koha.

Glavna svrha izmena Zakona o strancima u Albaniji je da privuče u ovu zemlju penzionere iz razvijenih zemalja koji žele da imaju koristi od klime i nižih troškova života u Albaniji.

U vreme kada Albanija doživljava visok talas emigracije, ta zemlja postala je drugi dom za mnoge strane penzionere. U Draču se više od 300 Italijana doselilo, a takođe postoji interesovanje nordijskih zemalja

Zakon o strancima u Albaniji biće izmenjen po drugi put u toku godine.

Očekuje se da će albanski parlament odobriti izmene zakona, koje je predložilo Veće ministara, pre raspuštanja, zbog parlamentarnih izbora 25. aprila.

Od promena zakona, korist za građane sa Kosova jje u njihovoj jednakosti sa državljanima SAD i stanovnicima država članica EU u pogledu dozvola boravka.

Studenti sa Kosova koji studiraju u Albaniji izuzeti su od državne takse za dobijanje boravišne dozvole.

Albanija se i ranije suočavala  sa nedostatkom radne snage zbog emigracije, kao i sa onim što se može opisati kao "strukturna nezaposlenost" kada se poslovi ne podudaraju sa kvalifikacijama radne snage.

Vlada Albanije prepoznala je kao značajan problem na svom tržištu rada nedostatak kvalifikovane radne snage koja bi zadovoljila potrebe poslodavaca.

"Građani Sjedinjenih Američkih Država, država članica Evropske unije i državljani Kosova, prilikom prvog prijavljivanja i ispunjavanja opštih kriterijuma utvrđenih u članu 36 ovog zakona, dobijaju dozvolu boravka sa rokom trajanja od pet godina", navodi se u Nacrta zakona.

Moguće je da ta dozvola postane stalna u slučaju da stranac ima legalni boravak pet uzastopnih godina u Albaniji.

S
22. Februar 2021.
Iz kojih "drugih Albanskih zemalja"?
Stefan
22. Februar 2021.
Misle na svoja plemena, da ovi iz okoline Drača mogu u Tiranu, bez da ih diraju ovi iz Valone.