Grčki sud, posle 10 godina, sa 410.000 evra obeštetio porodicu ubijenog Albanca

Niko Todi, ubijeni Albanac u Grčkoj
Izvor: GazzetaExpress

Porodica albanskog emigranta Nika Todija, ubijenog pre 10 godina u Grčkoj, dobila je obeštećenje od 410.000 evra nakon duge pravne bitke na grčkim sudovima, prenosi Gazeta ekspres.

Ovu vest preneo je novinar Špetim Zindžiria, koji ističe da je ovakva odluka grčkih sudova retka kada su u pitanju Albanci.

Dvadesetogodišnji Niko Todi jedan je od 99 žrtava grčke policije i jedan od retkih koji je obeštećen po zakonu ove zemlje.

Njega je grčka policija 16. februara 2010. godine greškom ubila prilikom stavljanja alata u automobil tokom razmene oružana vatre između policije i albanske bande pljačkaša.

Todi, koji je tada imao 20 godina, i otac 18-mesečnog deteta, ubijen je sa šetiri metka od strane grčke policije. Tada je porodica njegovoj porodici nudila penziju od 45 evra mesečno, ali je njegova porodica to odbila.

Prema sudskoj odluci, grčka država mora obeštetiti suprugu i sina žrtve, koji nikada nisu prihvatili regres državnog pravobranioca, koji je zahtevao smanjenje odštete zbog finansijske krize kroz koju zemlja prolazi.

Grčki predsednik Karolos Papoulias tada je izjavio: "Izražavam duboko žaljenje zbog nepravednog gubitka našeg nevinog građanina. U porodici Nike Todija i njegovog naroda izražavam punu podršku i izražavam duboko saosećanje".