Hasani: Nato nepokolebljivi garant kolektivne bezbednosti

Iglji Hasani
Izvor: Kosovo Online

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Iglji Hasani ocenio je da Nato stoji kao nepokolebljivi garant kolektivne globalne bezbednosti za sve saveznike.

Hasani je video porukom iz Brisela, gde se održava ministarski sastanak zemalja Natoa, poručio da je ova godina značajna i zbog 15. godišnjice članstva Albanije u najvećoj vojnoj organizaciji na svetu.

"Poslednjih 75 godina je svedočanstvo snage i izdržljivosti Natoa. Naš savez se kontinuirano prilagođava promenljivim geopolitičkim pejzažima, pokazujući otpornost i fleksibilnost. Dodatno ojačan nedavnim pridruživanjem naših najnovijih saveznika: Švedske i Finske, Nato danas stoji kao nepokolebljivi garant kolektivne bezbednosti za sve svoje saveznike, spreman da tako ostane još mnogo decenija. Suočeni sa agresijom Rusije na Ukrajinu i eskalacijom globalnih bezbednosnih pretnji, značaj Natoa nikada nije bio izraženiji nego danas“, rekao je Hasani.

On je dodao da za Albaniju 1. april 2009. označava ključni trenutak u istoriji i afirmaciji težnji zemlje za stvaranjem moderne demokratske države. 

"Cilj članstva u Natou za nas nije bio samo da dobijemo sigurnost; takođe se radilo o ukorenjivanju naše zemlje među demokratskom, zapadnom porodicom naroda. U godinama koje su usledile, dali smo sve od sebe da doprinesemo Alijansi, igrajući važnu, proaktivnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti i stabilnosti našeg regiona i doprinoseći misijama i operacijama širom sveta“, naglasio je Hasani.

Ministar je istakao da će Albanija nastaviti da daje doprinos Alijansi sa istom, kako je rekao, nepokolebljivom posvećenošču i entuzijazmom koji je zemlja pokazala od prvog dana u potrazi za mirom, bezbednošću i prosperitetom.