Joković: Za Crnu Goru dobro da bude deo "Otvorenog Balkana"

Vladimir Joković
Izvor: RTCG

Potpredsednik crnogorske vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković izjavio je da bi za Crnu Goru bilo dobro da bude deo "Otvorenog Balkana", prenosi RTV. 

Joković je, odgovarajući na pitanje poslanice Demokrata Zdenke Popović šta ta inicijativa nudi više od onoga što već postoji kroz CEFTA program i Berlinski proces, i da li je kompatibilna sa težnjama Crne Gore na putu ka EU, rekao da je ideja o "Otvorenom Balkanu" u Crnoj Gori previše politizovana, a kako je naveo, ona nema nikakve veze sa politikom.

"Ovde u Crnoj Gori napada se da bi neko hteo veliku Srbiju, a u suštini, sve ono što se tiče ovoga jeste da hoće veliko pojednostavljeno tržište, slobodan protok ljudi, roba i kapitala", kazao je Joković.

On je naglasio da se isključivo radi o ekonomskom interesu država Zapadnog Balkana, prenose podgoričke Vijesti.

"Ja, kao privrednik, mislim da je to odličan okvir u koji treba da uđe i Crna Gora", poručio je Joković.

Joković je naglasio da je formirana komisija koja će ispitati da li bi to imalo štetnih posledica po Crnu Goru. On je dodao da evropski predstavnici kažu da pridruživanje "Otvorenom Balkanu" ni u jednom slučaju ne može da utiče na proces pridruživanja Crne Gore EU.