Koha: Iran dronovima može da pogodi kamp mudžahedina u Albaniji

Korča Albanija
Izvor: Elite Travel Albania

Iran nastavlja sa pretećom retorikom prema Albaniji koju je Teheran proglasio neprijateljskom zemljom, piše Koha, i dodaje da su iranski mediji objavili da ta zemlja ima na raspolaganju naoružane bespilotne letelice koje mogu da gađaju bazu pokreta mudžahedina MEK u Albaniji.

Iranski portal "Front Pejdž“, pozivajući se na dokument iranske vlade, objavio je tekst sa naslovom "Iranski gvozdeni dronovi mogu da pogode bazu mudžahedina MEK-a u Albaniji", u kom se navodi da ta zemlja ima na raspolaganju naoružane bespilotne letelice "UAV“ koje ne hvataju radari i koje imaju mogućnost da pogode bazu iranske opozicije u Albaniji.

"Iranski dronovi i raketni sistemi nisu geografski ograničeni u pogledu susednih zemalja. Iran ima raspoložive kapacitete, posebno dronove, koji lako mogu da napadnu bazu MEK-a u Tirani. Iran ima borbene bespilotne letelice koje mogu da putuju izvan udaljenosti Iran-Albanija i ciljaju ciljeve napada", navodi se u tekstu iranskog portala.

List iranske vlade, pozivajući se na Ministarstvo obaveštajnih službi, navodi da opozicija MEK, koja se nalazi u Albaniji, ima svoju ulogu u masovnim protestima poslednjih dana u nekoliko gradova Irana.

"Iran sebi daje za pravo da gađa njihovu bazu zbog delovanja MEK", navodi iranska vlada.

Koristeći političku ucenu zbog pružanja skloništa oko 3.000 pripadnika iranske opozicije 2016. godine, Iran je od 15. jula umešan u nezapamćene sajber napade na sisteme onlajn servisa albanske vlade.

Suočena sa ekstremnom situacijom od ovih napada, albanska vlada je odgovorila jednako ekstremnom merom, prekinuvši diplomatske odnose sa Islamskom Republikom Iran, početkom septembra, podseća Koha.